BLOG

Onze tips om zuinig te rijden

Tips om zuinig te rijden

Wanneer je een Suzuki aangeschaft hebt, ga je met veel plezier op pad om veilige kilometers te maken. Onze Suzuki's blinken al uit in zuinigheid. Maar hoe rijd je nou zo zuinig mogelijk? Want als je zuinig rijdt, bespaar je brandstof. Een ander voordeel is dat je auto hiermee minder uitstoot. Beter voor de portemonnee én het milieu dus. Hier zijn onze tips om zuiniger te rijden.

Suzuki_S-Cross_13_P22-23_0826_on.jpg

Rijd met een constante snelheid

Hoe vaker je afremt en gas geeft, hoe meer brandstof je verbruikt. Rijd dus bij voorkeur met een constante snelheid. De cruise control helpt je hierbij. Die zit standaard op veel nieuwe Suzuki-modellen. Ga hierbij niet te hard; als je 100 km/u rijdt, verbruik je veel minder brandstof dan wanneer je 130 km/u gaat.

Let op het toerental

Hoe lager het toerental, hoe zuiniger je rijdt. Zo simpel is het. Schakel dus naar een volgende versnelling zodra dat kan. Dat wil zeggen: zonder dat de motor begint te horten en stoten. Dat kan vaak al eerder dan je denkt. Let erop dat je met een benzinemotor tussen de 2.000 en 2.500 toeren blijft; dan rijd je bovengemiddeld zuinig.

Tip zuinig rijden close up benzinemeter.jpg
Vitara_zebra_splashV2.jpg

Uitrollen in plaats van remmen

Probeer niet te vaak op de rem te staan. Neem gas terug zodra je een bocht of kruispunt nadert en laat de auto uitrollen. Je remt dan op de motor en daarmee bespaar je brandstof. Let wel op dat degene die achter je rijdt er geen hinder van ondervindt.

Suzuki_Service_bandenspanning.jpg

Check de bandenspanning

Een andere tip om zuinig te rijden, is het regelmatig controleren van de bandenspanning, bij voorkeur elke maand. Als je met te zachte banden rijdt, verbruik je meer brandstof en slijten je banden sneller. De juiste bandenspanning van je Suzuki vind je in het instructieboekje en ergens op je auto, bijvoorbeeld bij het tankklepje of het portier.
Is jouw auto voorzien van een bandenspanning-controlesysteem (TPMS)? Dan is het niet nodig om handmatig controles te doen. Het systeem waarschuwt met een lampje op het dashboard als de bandenspanning in één of meer banden te laag is.

Denk twee keer na voor je de airco inschakelt

Natuurlijk, met de airco aan houd je het hoofd koel op snikhete dagen. Maar je verbruikt dan ook meer brandstof. Gebruik de airco dus alleen als het echt nodig is. Tip: rijd de eerste meters met alle ramen open, dan hoeft de airco minder hard zijn best te doen om het interieur te koelen en bespaar je toch een beetje brandstof.

aircoservice-suzuki-header_N.jpg
200116-brik-featured-landscape-10.jpg

Vermijd korte afstanden

Na een kilometer of vijf is een brandstofmotor op temperatuur. Voor die tijd verbruikt hij een stuk meer brandstof. Pak dus voor korte stukjes liever de fiets. Dat is gezonder en het scheelt in de portemonnee.

Schakel de motor uit

Als de motor is uitgeschakeld, verbruikt hij geen brandstof. Daarom zijn veel Suzuki-modellen standaard uitgerust met een start/stop-systeem. Let wel op dat je de auto in zijn vrij zet op het moment dat je bijvoorbeeld voor een verkeerslicht stilstaat. Dan schakelt de motor vanzelf uit en bespaar je als vanzelf brandstof.

Ignis_Stop_Start.jpg

Verlaag het gewicht en de luchtweerstand

Nu is Suzuki gelukkig kampioen in lichtgewicht auto's maken, maar 50 kilo extra gewicht in je auto zorgt zomaar voor 2% extra verbruik. Sommige auto’s zijn rijdende opslagplaatsen. Bedenk dat het meenemen van deze extra kilo’s voor extra verbruik zorgt.

Daarnaast beïnvloedt rijden met dakdragers op je auto of met openstaande ramen de luchtweerstand van je auto en ook daarmee gaat het verbruik omhoog.

Suzuki_S-Cross_accessoires.jpg
Wintercheck-suzuki-header_N.jpg

Op tijd winterbanden verwisselen

Algemeen advies is om van november tot april winterbanden te gebruiken. Winterbanden hebben echter wel een hogere rolweerstand en verbruiken dus iets meer brandstof. Denk er dus aan aan om je winterbanden op tijd te verwisselen voor zomerbanden. Anders verbruik je onnodig brandstof.

Zomercheck-Suzuki-header.jpg

Zuinigste benzineauto

Met bovenstaande tips om zuinig te rijden, kun je brandstof besparen. Het scheelt in ieder geval al dat je Suzuki rijdt. Suzuki behoort tot de zuinigste automerken op de markt. Zo selecteerde Nu.nl onlangs wel 3 Suzuki's in de top 10 zuinigste benzineauto's! En is de Suzuki Swift met zijn 1.2 Dualjet benzinemotor en slimme hybridesysteem door AD uitgeroepen tot de zuinigste benzineauto!

hybrid-logo.jpg

Zuinige hybride-systemen van Suzuki

Hoe maakt Suzuki zijn auto's zo zuinig mogelijk? Suzuki past in vrijwel alle modellen de nieuwste vormen van hybridetechniek toe. Daarmee heeft de motor nog minder brandstof nodig, terwijl er tegelijkertijd meer vermogen beschikbaar is. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt waar.

Een hybride-aandrijflijn laat twee motoren samenwerken: een verbrandingsmotor met een elektromotor. De verbrandingsmotor loopt op brandstof en de elektromotor haalt zijn energie op uit een batterij of accu. In onze Suzuki modellen zijn drie verschillende hybride-technieken toegepast; Smart Hybrid, Full Hybrid of Plug-in Hybrid.

Naast dat de hybride-aandrijflijn de elektromotor en de verbrandingsmotor efficiënt laat samenwerken, wordt er ook energie opgeslagen in de batterij tijdens het afremmen. Op die manier hergebruik je energie die anders verloren was gegaan en verbruik je dus minder brandstof. Het systeem kan ook brandstof besparen door het start/stop-systeem en het ondersteunen van de benzinemotor tijdens het accelereren. Bij de Smart Hybrid technologie verbetert het brandstofverbruik consequent met 10% tot 15%. Bij Full Hybrid en Plug-in Hybrid kan het hybride systeem de auto gedurende bepaalde perioden alleen met de elektromotor aandrijven, waardoor het brandstofverbruik nog meer wordt verbeterd, de brandstofkosten worden verlaagd en je minder CO2 uitstoot.