*Tips* om je auto te wassen en te poetsen
BLOG

Tips om je auto te wassen en te poetsen

Een schone auto is niet alleen fijner om in te rijden, het is ook nog eens veiliger! Bovendien gaat de auto langer mee én hij ziet er goed uit. Wat wil je nog meer? Met deze handige tips maak je de buitenkant van je auto weer helemaal spic en span!

suzuki_baleno_2_136

Het belang van een schone auto

Vooral in de winter hebben we meestal geen zin om onze auto schoon te maken. Met al dat vuil op de weg en de winterse neerslag blijven we anders bezig met poetsen … Toch wordt het belang van een schone auto vaak onderschat. En dan vooral wat voor gevolgen het heeft voor de verkeersveiligheid. Een schone auto reflecteert bijvoorbeeld meer licht en is daardoor beter te zien. Bovendien functioneren rijhulpsystemen beter als de sensoren schoon zijn.

Noodzakelijk kwaad of therapeutisch?

Het exterieur van je auto schoonmaken begint met wassen. Een klusje dat voor de een voelt als een onaangename verplichting, terwijl het voor de ander juist een therapeutische werking heeft. Hoe dan ook, voor beide type autowassers zijn er verschillende manieren om de auto schoon te krijgen. Voor wie graag de makkelijkste route kiest zijn er wasstraten of de carwash. De wasstraat gets the job done, maar als je grondig te werk wil gaan kun je de auto beter met de hand wassen.

suzuki_baleno_2_129
suzuki_baleno_2_153

Auto voorwassen

Bijna elke carwash heeft ook wasboxen. In zo’n wasbox kun je jouw auto zelf afspuiten met een hogedruk reiniger. Door je auto eerst af te spuiten, zorg je ervoor dat het meeste vuil van de auto af is voordat je de wasstraat in gaat. Ben je van plan de auto met de hand te wassen, dan kun je voor je deur aan de slag met de hogedrukspuit of de gewone waterslang. Ga voor de zekerheid wel eerst na of het wassen van een auto op straat is toegestaan door de gemeente waar je woont.

Wastips: zelf aan de slag om je auto te wassen? Dan kunnen de volgende tips erg handig zijn:
  • Gebruik speciale autowasproducten, zoals washandschoenen, emmers met grid guards, auto shampoo, microvezel doekjes, autohanddoek, velgenreiniger. Ga niet aan de slag met spullen die je in je keukenkastje hebt staan: je auto kan dan beschadigd raken.

  • Was je auto alleen als je zeker weet dat al het vuil weggespoten is. Zo voorkom je dat je zand en vuil in de lak in wrijft. Spoel de washandschoen om in een aparte emmer water. Op die manier neem je nooit vuil mee naar de emmer met water en autoshampoo.

  • Mocht je nog even moet wachten op je nieuwe bolide nadat je de overeenkomst hebt gesloten met de verkopende partij, zorg er dan uiteraard voor dat je geen schade rijdt met je huidige auto. Nieuwe schades kunnen alsnog in mindering gebracht worden op de inruilwaarde en daarmee wordt het aankoopbedrag van je nieuwe auto hoger. Bovendien heb je mededelingsplicht bij de inruil van je auto. Dat betekent dat je eventuele (technische) mankementen waarvan je op de hoogte bent moet delen met degene waar je de auto inruilt.

  • Beweeg je washandschoen altijd in rechte lijnen en in de lengterichting van de auto. Zo voorkom je cirkelvormige krassen in de lak.

  • Maak de velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Velgreiniger werkt top om remstof en ander vuil van je velgen te krijgen. Gebruik het middel alleen voor je velgen! Het is vrij agressief spul en kan de lak aantasten bij verkeerd gebruik.

  • Was je auto in de schaduw voor het mooiste resultaat. Door de zon opdrogende zeepresten blijf je zien als de auto droog is.

  • Vergeet niet de diverse goten mee te nemen bij de schoonmaak. Dus onderaan de voorruit, onder de motorkap en bij de achterklep. Haal hier de blaadjes, takjes en troep weg en haal een natte doek door de gootjes.

  • Ook de raam- en deurrubbers verdienen aandacht. Haal hier een vochtige doek overheen en smeer ze zo nodig in met een speciaal middel om het rubber soepel te houden.

  • Verzegel de wasbeurt met een waxlaag. De wax verwijdert lichte krassen en je geeft de lak er extra glans mee. Bovendien beschermt een waxlaag de lak van de auto tegen nieuw vuil.

Met deze tips kan je auto er weer helemaal tegenaan. Is de buitenkant van je auto weer netjes? Dan kun je verder met het reinigen van de binnenkant van je auto, want een opgeruimde en schone auto rijdt nou eenmaal een stuk fijner!

suzuki_baleno_2_145