BLOG

Tips om het interieur van je auto te reinigen

Behalve een mooie schone buitenkant van je auto, is een schone binnenkant net zo belangrijk. Het is immers de plek waar je het meeste bent. Met een beetje aandacht zorg je ervoor dat de binnenzijde van je auto weer helemaal spic en span is. In deze blog lees je alles over hoe je dat kunt aanpakken.

Swace_kofferbak_resize

Opruimen

Het schoonmaken van je interieur begint met het opruimen ervan. Haal zaken die je niet gebruikt uit je auto. Dus weg met die lege verpakkingen, parkeerbonnetjes en andere rommel. Kijk ook eens kritisch naar wat je allemaal bewaart in je kofferbak, portiervakken en dashboard kastje; heb je alles wel écht nodig? Zo niet, weg ermee. Een opgeruimd interieur is niet alleen fijn, minder gewicht in de auto betekent ook een minder brandstofverbruik.

Stofzuigen

Nadat je alle onnodige zaken en afval uit je auto hebt gehaald, kan de stofzuiger erdoor. Je kunt hiervoor naar de wasstraat, maar je eigen stofzuiger gebruiken kan natuurlijk ook. Haal de vloermatten uit de auto, klopt deze uit en zuig daarna het fijnste vuil eruit. Vergeet ook niet onder de stoelen te zuigen en de ruimte tussen de stoelen en de middenconsole mee te nemen, evenals de portiervakken en de kofferbak!

auto stofzuigen
SCross dashboard

Schoonmaken

Goed bezig! Je kunt nu door met het schoonmaken van het interieur. Het makkelijkste is om te beginnen met het dashboard. Gebruik een zachte microvezeldoek en lauw water. Meestal is dat voldoende om het dashboard schoon te krijgen. Zijn er echt hardnekkige vlekken, gebruik dan een milde (biologische) reiniger. Agressieve middelen kunnen nog wel eens vlekken achterlaten of inbranden op dashboard als de zon erop staat. Gebruik in ieder geval producten zonder siliconen. Deze producten laten namelijk een vettig laagje achter. Het ziet er misschien wel mooi uit, maar het trekt snel vuil aan. Bovendien blijft het aan je vingers kleven en kunnen deze producten zelfs kleurverschil veroorzaken.

Ventilatierooster reinigen

Niet alle plekjes zijn even goed bereikbaar voor een schoonmaakbeurt, bijvoorbeeld de ventilatieroosters of de kleine groeven in het dashboard of op je stuur. Je kunt natuurlijk speciale interieurborstels aanschaffen, maar wattenstaafjes werken ook prima voor die plekjes. Ook handig is een busje perslucht om moeilijk bereikbare plekjes schoon te blazen.

Airco_ventilatieroosters
Suzuki swift interieur stuur

Stuurwiel schoonmaken

Het stuurwiel raak je het vaakst aan en daarom is het goed om deze regelmatig schoon te maken. In de groeven en kiertjes kan makkelijk vuil ophopen. Maak die als eerst schoon. Voor de rest van je stuur kun je gebruikmaken van een milde (stuurwiel)reiniger en een vochtige microvezeldoek. Droog vervolgens het stuur af met een droge microvezeldoek.

Ramen en spiegels

Ramen en spiegels mogen natuurlijk niet ontbreken op het schoonmaaklijstje. Ook aan de binnenkant is het goed om regelmatig je ramen schoon te maken, zodat je goed zicht houdt. Veeg eerst met een schone microvezeldoek de ruiten stofvrij. Spray daarna een ruitenreiniger op de ruit, veeg het uit met een microvezeldoek en droog na met keukenpapier voor een streeploos resultaat. Herhaal hetzelfde proces voor de binnenspiegel.

auto ruit schoonmaken

Bekleding reinigen

Sommige auto’s hebben stoffen bekleding, andere lederen bekleding. Beide typen bekleding vragen om een eigen manier van schoonmaken:

Stoffen bekleding

Maak eerst de stoelen goed stofvrij. Daarna kun je beginnen met het reinigen. Het beste is om hier reinigingsmiddelen voor te gebruiken die speciaal bedoeld zijn voor autobekleding. Volg goed de instructies op het productetiket, dan moet alles goedkomen. Houd er rekening mee dat het schoonmaken van de stoelen waarschijnlijk de meeste tijd in beslag neemt. Vaak moet je reinigingsmiddelen laten inwerken en stoelen hebben een groot oppervlak qua bekleding.

Lederen bekleding

Ook bij lederen stoelbekleding kun je het beste reinigingsproducten gebruiken die daar speciaal voor bedoeld zijn. Besteed liever een paar euro meer aan een goed schoonmaakmiddel dat speciaal voor leder is gemaakt dan dat je achteraf spijt hebt omdat je huis-tuin-en-keukenmiddelen hebt gebruikt. Lees goed de instructies op het productetiket en zorg dat je de juiste tools hebt om het product aan te brengen. Nadat je de stoelen hebt gereinigd, is het belangrijk ze na te behandelen. Leer moet namelijk gevoed worden om soepel te blijven. Gebruik ook hiervoor middelen speciaal voor lederen autobekleding.

Airco 2.jpg

Lekker geurtje

De finishing touch is een lekkere geur voor het interieur van je auto. Verstandig is om een niet al te overheersende autoparfum te kiezen. Een te sterke geur kan immers hoofdpijn veroorzaken. Het is belangrijk om als er nare geurtjes in het interieur zijn, deze bij de bron aan te pakken in plaats van een autoparfum te gebruiken om ze te maskeren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het de airco is die een nare geur in het interieur blaast. In dat geval kun je uiteraard terecht bij de Suzuki-dealer voor het reinigen van je airconditioning.

Houden zo!

Nu het interieur van je auto weer helemaal spic en span is, wil je dat natuurlijk graag zo houden. Dus gooi afval meteen weg en haal regelmatig een (stof)doek door je auto. En sop regelmatig ook de buitenkant van je auto; lees onze tips om je auto te wassen en te poetsen. Dan zul je zien dat het eigenlijk niet zoveel werk is om je auto netjes te houden!

suzuki_baleno_2_132