BLOG

Tips om goedkoper te tanken

De brandstofprijzen schieten door het dak. Met tips om goedkoper te tanken zorg jij ervoor dat je kunt besparen op je brandstofkosten. Lees er meer over in ons blog.

Besparen op brandstof

De prijs voor een liter benzine of diesel is nog nooit zo hoog geweest en wordt daarmee een serieuze kostenpost voor de automobilist. Toch zijn er altijd manieren om te besparen op de brandstofkosten. Met deze tips zorg je ervoor dat je de uitgaven aan brandstof kunt verminderen.

Tanken_pomp_goedkoop

Tanken met korting

De overheid heeft enkel invloed op de maximale hoogte van de brandstofprijs en de hoogte van de accijnzen die daarop gevoerd worden. Tankstations zijn vrij om binnen die kaders korting te geven aan hun klanten. Het kan zijn dat de pomphouder korting geeft wanneer je gebruikmaakt van een klantenkaart of wanneer je op een bepaalde dag komt tanken. Zo betaal je op maandagochtend vaak het meest voor een liter brandstof. In de avonduren en op zaterdag is brandstof meestal goedkoper. Kies je tankmomenten dus zorgvuldig!

Vermijd tanken langs de snelweg

Een benzinepomp langs de snelweg maakt gebruik van zijn locatiemonopolie op dat moment. Er zijn immers rond die locatie weinig alternatieven om brandstof te tanken. De lage concurrentie heeft natuurlijk invloed op de literprijs, die ligt dus vaak hoger dan bij tankstations verder van de snelweg verwijderd.

tankstation
Tanken

Tank bij onbemande tankstations

Een andere manier om eenvoudig te besparen op brandstofkosten is door te kiezen voor onbemande tankstations. Benzinepompen met een winkel waar je broodjes, snacks en drinken kunt kopen hebben om die reden ook meer kosten. Ze moeten natuurlijk ook die kosten dekken, evenals personeel dat betaald moet worden. Pomphouders berekenen dat door in de prijs die je betaalt voor je brandstof. Onbemande tankstations hebben dit niet en kunnen daardoor een lagere prijs hanteren.

Doe onderzoek naar het goedkoopste tankstation in de buurt

Er zijn talloze websites en apps beschikbaar die voor jou inzichtelijk maken wat de brandstofprijzen zijn. Je kunt dus, waar je ook bent, altijd het goedkoopste tankstation in de buurt vinden. Handig als je bijvoorbeeld wilt weten waar in je woonplaats je het goedkoopst kunt tanken of wat de prijzen zijn als je onderweg bent.

Connect
Dakkoffer2

Verlaag gewicht

Een volgetankte auto is zwaarder dan een auto met een halfvolle tank. Meer gewicht betekent meer verbruik. Het loont daarom, weliswaar maar een klein beetje, om te wachten met tanken tot je de reserve hebt bereikt. Dakdragers of een fietsendrager die je niet gebruikt maar wel nog op je auto gemonteerd zijn, zorgen ook voor extra gewicht en dus een hoger verbruik. Evenals onnodige bagage in je kofferbak.

Zuiniger rijden

Met zuiniger rijden zorg je ervoor dat je minder vaak hoeft te tanken. Je kan zuiniger rijden door bijvoorbeeld minder hard te rijden, sneller op te schakelen en op tijd te beginnen met het gas loslaten als je bijvoorbeeld een kruispunt of verkeerslicht nadert. Zorg ook dat de banden van je auto de juiste bandenspanning hebben. Met een te lage bandenspanning hebben de banden meer weerstand, waardoor de motor van de auto harder moet werken om het geheel rijdend te houden. Ook het minimaliseren van het gebruik van de airco is een tip om het brandstofverbruik te verlagen.

Airco 2.jpg

Andere auto kopen

Moderne auto’s zijn vaak zuiniger dan oudere auto’s. Dat komt omdat er steeds betere technieken zijn om efficiënt met brandstof om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een (plug-in) hybride auto, die elektriciteit uit een accupakket gebruikt om minder brandstof te verbruiken. Met een hybride auto hoef je dus veel minder vaak te tanken dan met een auto die alleen een verbrandingsmotor heeft. Bijna alle nieuwe modellen van Suzuki zijn hybride auto's die uitblinken in zuinigheid.