BLOG

Hoe maak ik mijn auto winterklaar?

Met deze tips maak je je auto winterklaar

Onze auto’s hebben het op de koudste dagen van het jaar een stukje moeilijker. Ga maar na, vastgevroren portieren of een handrem die niet los wil komen, een accu die het begeeft of ruiten waar je niets meer doorheen ziet. Met deze tips zie je goed voorbereid de winter tegemoet!

Wintercheck-suzuki-header_N.jpg

Wel of geen winterbanden?

Wissel je zomerbanden om voor een setje winterbanden. Regen, ijzel en soms sneeuw, wat voor weer het ook wordt, in de wintermaanden zijn winterbanden veiliger. Bij nat weer en temperaturen onder de 7 graden zorgen winterbanden voor meer grip en een kortere remweg. Zo rijd je veilig en comfortabel, terwijl je zomerbanden niet onnodig hard slijten en volgend jaar weer een ronde meekunnen. Je Suzuki-dealer heeft voor elk Suzuki-model passende winterbanden en informeert je graag over de opties.

Voorkom bevriezing

Niet alle componenten van een auto kunnen even goed tegen de kou, tenzij je ervoor zorgt dat ze dat wel kunnen! Met een beetje extra aandacht voor bijvoorbeeld de deurrubbers, door ze schoon te maken en in te smeren met de juiste middelen, voorkom je dat het portier vastvriest. In het sleutelgat kun je slotontdooier of kruipolie spuiten, zodat het slot niet bevriest.

Suzuki-Ignis-print-3854.jpg

Ruitensproeiervloeistof

Goed zicht is essentieel, en al helemaal in de winter met de schitteringen op het wegdek en de laagstaande zon. Zorg daarom altijd voor voldoende ruitenvloeistof in het reservoir van je auto. In de winter gebruik je het liefst ruitensproeiervloeistof met antivries. Deze herken je aan de blauwe kleur, want reguliere ruitenvloeistof is roze. Bekijk de video voor verdere uitleg hoe je zelf vloeistoffen kunt controleren en vullen.

Ruitenwissers

Het verlengde van de ruitensproeiervloeistof zijn natuurlijk de ruitenwissers zelf. Het is toch vaak een onderschoven kindje als het gaat om veiligheid en comfort. Zachte en soepele wisserbladen werken niet alleen beter, maar zijn ook minder hoorbaar. Vervang de wissers dus als ze hard zijn en strepen achterlaten op je ruit.

Suzuki_Swift
Autoruit_krabben.jpg

Winteraccessoires auto

Bereid je voor op de winter met de juiste hulpmiddelen. Denk hierbij aan een kwalitatief goede ruitenkrabber/ijskrabber. Ga vooral niet aan de slag met heet water of pinpasjes, hier doe je de ruiten geen plezier mee. Ruitenontdooier vloeistof werkt ook altijd goed. Verder kun je een ijsdeken overwegen die je over de voorruit van je auto legt, zodat er geen ijs op komt. Een opvouwbaar schepje kan ook van pas komen als je onderweg strandt. Wil je het interieur van je auto netjes houden deze winter, dan kun je de huidige vloermatten vervangen voor makkelijker schoon te maken rubberen exemplaren.

Check de accu

Een accu is geen fan van lage temperaturen. Het ‘leeglopen’ van de accu, zelfontlading genoemd, gaat veel sneller als het koud is. Als de conditie van de accu al niet best is, is de kans groot dat hij de winter niet overleeft, met als gevolg dat de auto niet start. Laat de accu dus op tijd controleren bij je Suzuki-dealer.

Suzuki-Swace-print-2228
Suzuki_S-Cross_hero_snow.jpg

Auto in de wax

Al die pekel en vuil op de weg helpen natuurlijk niet mee om de lak van je auto netjes te houden. Help je auto een beetje door hem na een goede schoonmaakbeurt in te wrijven met wax. Dit vormt een beschermlaagje over de lak. Hierdoor spoel je hem ’s winters ook nog eens makkelijker af.

Een warme deken

Mocht je onverhoopt in de winter met pech komen te staan, dan is het heel fijn als je in de auto een warme deken, jas of trui hebt liggen. Zo blijf je warm tot er hulp komt.

deken.jpg

Doe een wintercheck

Door een wintercheck te laten uitvoeren weet je zeker dat jouw auto in goede conditie is om de winterse omstandigheden te lijf te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de werking van de verwarming, verlichting en de remmen. Ook het checken van de accuspanning, banden en vloeistoffen is geen overbodige luxe voordat de winter aanbreekt. Kortom, alle punten worden nagelopen die tijdens de winter een belangrijke rol spelen. Een wintercheck kost slechts € 19,95 en met de Service Card Extra is de check helemaal gratis!