*Hatchback*
BLOG

Hatchback

HATCHBACK AUTO

De hatchback is de populairste carrosserievariant. Bijna elke auto is tegenwoordig voorzien van een schuin aflopende of verticale achterkant met een grote achterklep.

Het woord ‘hatchback’ betekent niet veel meer dan ‘achterkant met luik’. Maar in de context van auto’s denk je direct aan een drie- of vijfdeursmodel. Of, wat nauwkeuriger: de derde of vijfde deur van die auto’s.

Sportieve hatchback: de Swift

De Swift is al sinds het begin dé sportieve hatchback die leuk is om in te rijden. De auto is stijlvol, reageert snel en zit boordevol slimme technologie. De Swift met zijn zuinige Smart Hybrid aandrijving is er voor mensen met passie voor autorijden en oog voor detail. De ruime bagageruimte en de neerklapbare rugleuningen achterin zorgen ervoor dat alles wat je nodig hebt in de auto past.

Hot hatch Swift Sport

Een hot hatch is een compacte hatchback met een flinke dosis vermogen en goede rijeigenschappen. Door zijn lage gewicht toveren de sublieme rijeigenschappen van de vijfdeurs Swift Sport een lach op je gezicht. De 1.4-liter Boosterjet-motor (95 kW/129 pk) is krachtig en tegelijkertijd zuinig dankzij de toepassing van de Smart Hybrid-technologie. Met de handgeschakelde zesversnellingsbak schakel je als het moet vanuit stilstand in slechts 9,1 sec. naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 210 km/u.

Bekijk de Suzuki Onderweg video waarin Ivo je alles vertelt over onze sportieve hatchbacks; de Swift en Swift Sport.

Kleine, grote en ruime hatchback

Maar hatchback auto’s zijn er in vele soorten en maten. Voor iedereen is er een hatchback, van kleine stadsauto’s als de Suzuki Ignis tot aan robuuste, ruime en sportieve SUV’s als de Suzuki Across. Eigenlijk zijn alle Suzuki-modellen wel een hatchback, want ook de Swace – onze ruime en comfortabele Full Hybrid stationwagon – en onze populaire SUV, de Vitara en de crossover S-Cross hebben een achterdeur. Zelfs de stoere Jimny heeft een grote achterdeur, al zien we die auto niet zozeer als ‘hatchback’, maar meer als terreinauto voor zakelijk gebruik.

Hatchback met grote kofferbak

Natuurlijk hebben kleine hatchbacks een kleinere kofferbak dan grotere modellen. Maar voor elke Suzuki hatchback geldt dat de bagageruimte via de achterdeur gemakkelijk toegankelijk is, flexibel in te delen en eenvoudig uit te breiden door de achterbank (in delen) neer te klappen. Bij de Across bijvoorbeeld heeft de extra brede laadopening toegang tot de bagageruimte met een inhoud van 490 liter (VDA) en met de achterbank neergeklapt 1.168 liter (VDA). Genoeg plek dus voor bagage van verschillende grootte. De maximale inhoud bedraagt zelfs 1.604 liter.

Betrouwbare hatchback

Suzuki behoort tot de meest betrouwbare automerken. Suzuki modellen presteren bijvoorbeeld jaarlijks zeer goed in het onderzoek van de Consumentenbond. Zoals de Suzuki Ignis, S-Cross en Vitara. Alle drie de modellen zijn in 2021 beoordeeld met een hoog rapportcijfer De Vitara krijgt zelfs een 9,0! Daarmee behoort de Vitara tot de meest betrouwbare auto’s. Als merk eindigt Suzuki in het onderzoek naar meest betrouwbare auto’s op de tweede plaats. Dus wie kiest voor ongeacht welke Suzuki, die kiest voor een betrouwbare hatchback.

Hybride hatchback

Net zoals alle Suzuki’s hatchback zijn, zijn onze modellen ook allemaal voorzien van een vorm van hybride aandrijving – Smart Hybrid (mild hybrid), Full Hybrid en Plug-in Hybrid. En ze worden natuurlijk aangedreven door zeer efficiënte motoren, die in combinatie met de elektromotor optimale prestaties leveren tegenover een zeer bescheiden verbruik. Lees alles over de geavanceerde technieken in onze auto’s.