BLOG

Wat moet je aan je auto checken voor de zomermaanden?

Wij hebben voor jou de belangrijkste tips en informatie verzameld zodat je een zomercheck zelf kunt voorbereiden en uit kunt voeren. Zo helpen we jou in de voorbereidingen en houden we je Suzuki up-to-date.

Suzuki_Swift

Een zomercheck is erg belangrijk

De warme maanden staan weer voor de deur. Dat betekent hogere temperaturen en veranderende omstandigheden waar jouw auto mee te maken gaat krijgen, als je de weg op gaat en zeker als je met je auto op vakantie gaat. Het is goed om jouw Suzuki hierop voor te bereiden en een zomercheck uit te voeren. Dit kun je grotendeels zelf doen, maar je kunt een zomercheck natuurlijk ook laten uitvoeren door je Suzuki-dealer.

Wat kan je allemaal zelf controleren?

Vloeistoffen

Auto’s met een verbrandingsmotor, maar ook hybride auto’s, hebben vloeistoffen nodig om te kunnen functioneren. Het is dus van groot belang om dit (regelmatig, maar zeker voorafgaand aan een lange reis) te controleren.

1. Oliepeil

De olie in de motor zorgt voor smering, koeling en zorgt ervoor dat onderdelen schoon blijven. Met te weinig olie in de motor is de kans groot dat deze in de soep loopt. Controleer daarom goed het oliepeil. Dat doe je door aan de hand van de peilstok te kijken wat het niveau is bij een koude motor als de auto zo goed als waterpas staat. Als je niveau te laag is moet je deze bijvullen met nieuwe olie die wordt aanbevolen in de handleiding van de auto.

2. Koelvloeistof

De koelvloeistof in een auto zorgt ervoor dat de temperatuur van de motor niet te hoog oploopt. Een motor die te heet wordt kan onherstelbaar beschadigd raken. Het controleren van het koelvloeistofniveau is niet zonder gevaar. Zorg ervoor dat de motor koud is voordat je het reservoir opent! Koelvloeistof wordt namelijk gloeiend heet en kan uit het reservoir spuiten als het nog warm is. Vul koelvloeistof bij als het niveau te laag is. Komt het vaker voor dat je moet bijvullen, breng dan een bezoekje aan de Suzuki-dealer om het systeem na te laten kijken.

3. Remvloeistof

Remvloeistof is een gesloten systeem. Als je merkt dat het niveau lager wordt is het aan te raden om naar de Suzuki-dealer te gaan om het remsysteem na te laten kijken.

4. Ruitenvloeistof

Ruitensproeiervloeistof vul je eenvoudig zelf bij. De meeste moderne auto’s geven aan wanneer het peil te laag is. Kies voor de juiste ruitensproeiervloeistof voor de tijd van het jaar. Je hebt bijvoorbeeld geen antivries nodig als je ’s zomers op vakantie gaat.

Bandencheck

Banden vormen het enige contactpunt van de auto met het wegdek. Ze zijn dus ontzettend belangrijk. Check onderstaande zaken voordat je op vakantie gaan met de auto:

1. Bandenspanning

Rijden met de juiste bandenspanning is naast comfortabeler ook beter voor je verbruik, het milieu en het vermindert overmatige slijtage van de banden. Belangrijk is dat je erop let dat je een hogere bandenspanning gebruikt dan dat je gewend bent als je op vakantie gaat. Je moet altijd meer lucht in je banden doen als je meer mensen en bagage meeneemt. Dat is een van de manieren om veilig te rijden in de zomer.

2. Profiel

Voor optimale grip is het belangrijk dat je nog voldoende profiel op je banden hebt. De wettelijke minimale profieldiepte is in Europa 1,6 mm. Dat wil niet zeggen dat een band ook nog steeds veilig is. Een nieuwe band heeft tussen de 6,5 en 8 mm profieldiepte. Een groot verschil dus. Je doet er verstandig aan om je banden te vervangen als ze zo rond de 2 mm profieldiepte hebben.

3. Schades en leeftijd

Niet iedere band haalt de wettelijke 1,6 mm profieldiepte. Sommige banden raken beschadigd door schroeven, spijkers of aanvaringen met kuilen of stoepranden. Ook een te lage bandenspanning kan een band doen beschadigen. De schades kunnen zich bevinden op het loopvlak en/of op de wangen. Oppervlakkige schade op het loopvlak hoeft in principe niet erg te zijn. Schade aan de wangen is gevaarlijker. Zie je een uitstulping of bubbel aan de zijkant van de band, dan is vervanging van de band een absolute must! Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist.

Ook droogtescheuren zijn gevaarlijk. Wissel gelijk voor nieuwe banden als je kleine scheurtjes in je band(en) ziet. Vaak zie je dit soort schades ontstaan bij de banden van auto’s die niet veel rijden of wanneer de banden oud zijn. Je kunt de leeftijd van een band achterhalen door de codes op de wang. Er geldt geen maximum leeftijd voor een band, maar voor de veiligheid is het goed om niet te rijden met banden met een productiedatum van tien jaar geleden. Beter is om de band na zes gebruiksjaren te vervangen. Neem ook de reservewiel – indien aanwezig - mee in je controle.

Verlichting

Check vooraf goed de verlichting van je auto. Hebben de koplampen bijvoorbeeld nog voldoende lichtopbrengst? Zo niet, dan kan het helpen om ze op te poetsen. Doen de richtingaanwijzers het, en ook de mistlampen, grootlicht en achteruitrijlicht? Vervang zo nodig de lampjes. Neem ook een setje mee voor het geval je er tijdens je vakantie eentje nodig hebt.

Suzuki_Vitara
EHBO-koffer-A.jpg

Veiligheidspakket

Controleer voordat je op vakantie gaat ook of je de juiste attributen bij je hebt in het geval van een mankement of ongeluk. Denk hierbij aan een gevarendriehoek, sleepkabel, EHBO-set en veiligheidshesjes voor alle inzittenden. Heb je geen reservewiel dan is het ook verstandig om een bandenreparatiesetje in je auto te hebben liggen. Lees ook eens ons blog over handige dingen om in de auto te hebben

Accu

Een essentieel onderdeel voor je auto is de accu. Zonder voldoende spanning zal je auto niet meer starten. Als je een voltmeter hebt kan je de accuspanning zelf controleren. Dit is zeker belangrijk als je voornamelijk korte ritten maakt. Maar je kunt hiervoor ook altijd even bij je dealer langkomen.

Accu 3

Zomercheck

We kunnen ons goed voorstellen dat je genoeg aan je hoofd hebt bij het voorbereiden van je vakantie. Je kunt daarom ook bij je Suzuki-dealer terecht voor een uitgebreide Zomercheck. De dealer loopt jouw Suzuki helemaal na op alle kritieke punten die het tijdens de warme zomermaanden of een lange vakantierit extra zwaar hebben.

Dit zijn de onderdelen die tijdens de Zomercheck worden gecontroleerd:

 • Werking en afstelling verlichting
 • Werking en conditie wisserbladen
 • Werking en temperatuur airconditioning
 • Controle op beschadigingen voorruit
 • Niveau ruitensproeiervloeistof en werking ruitensproeier voor en achter
 • Oliepeil
 • Conditie accu, vloeistofpeil en bevestiging
 • Conditie koelsysteem en niveau koelvloeistof
 • Conditie multiriem of V-riem
 • Niveau rem- en koppelingsvloeistof
 • Visuele controle stuurinrichting
 • Visuele controle schokdempers en vering
 • Conditie uitlaat (beschadigingen en lekkage)
 • Conditie banden (beschadigingen en slijtage), aanwezigheid wielsleutel en krik
 • Visuele controle remblokken (dikte) en remschijven
 • Controle functioneren stekkerdoos trekhaak (indien van toepassing)
 • Aanwezigheid van lampenset, gevarendriehoek, verbandtrommel en lifehammer
 • Houdbaarheidsdatum vloeistof bandenreparatieset
 • Bandenprofiel van alle banden


De Zomercheck kost slechts € 14,95. Ben je in het bezit van een Suzuki Service Card Extra dan is deze controle zelfs helemaal gratis!
Uit die controle kan een advies komen voor extra onderhoud, vervanging of reparatie. Maar dan ga je wél met een gerust gevoel op vakantie.

Je kunt de Zomercheck ook nog aanvullen met een Aircocheck voor maar € 19,95 zodat het airco-systeem gereinigd wordt en de luchtkwaliteit weer optimaal is. Zo ga je nog geruster de weg op deze zomer! Ook deze controle is gratis voor de Service Card Extra houders!