BLOG

Niet vergeten als je met de auto op vakantie gaat

Als je met de auto op vakantie gaat moet je bepaalde dingen vooraf geregeld of in bezit hebben. Je auto heeft extra aandacht nodig en je moet zowel het inpakken als je reis plannen. We hebben een checklist gemaakt.

Paspoort of ID-bewijs

Iedereen vanaf 14 jaar moet een identiteitsbewijs kunnen tonen. De afgelopen periode liep de wachttijd na het aanvragen van een identiteitsbewijs sterk op – soms was die langer dan de wettelijke vier weken. Vraag je nieuwe ID-kaart of paspoort dus vroeg genoeg aan, zodat je hem hebt als je met vakantie gaat. Meer informatie vind je hier.

Reisverzekering

Elke nieuwe Suzuki auto krijgt een jaar lang 24/7 Pechhulp in heel Europa. Na elke volledige onderhoudsbeurt wordt de pechhulp weer met een jaar verlengt. Zo ga je met een gerust gevoel op vakantie. Maar tijdens de vakantie kun je te maken krijgen met ongeval of ziekte – en kosten voor hulp, extra overnachtingen of repatriëring. In veel gevallen biedt een reisverzekering uitkomst, maar voor medische kosten is een aanvullende verzekering nodig als je geen buitenlanddekking bij je zorgverzekering hebt. Controleer tijdig vóór je vakantie welke reisverzekering je nodig hebt of kunt hebben.

Suzuki_Service_Pechhulp_Mobiliteitsservice_actieblokje.JPG

Groene kaart

In Nederland is een WA-verzekering voor je auto verplicht. Het internationaal geaccepteerde bewijs dat je auto is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid noemen we de groene kaart. In principe heb je die gewoon bij je bij de andere autopapieren, maar in sommige landen wijken de regels een beetje af. Controleer dat voor je vertrekt.

vignet

Vignetten en milieuzones

Voor het rijden op (snel)wegen heb je in sommige landen een vignet nodig. Op de ANWB-website vind je in welke landen zo’n vignet vereist is en waar je ze kunt aanschaffen. In steeds meer binnenlandse en buitenlandse steden worden milieuzones ingesteld. Dat betekent dat je daar niet zomaar met je auto mag komen. Als je auto aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een vignet voor op de voorruit kopen en de milieuzones binnenrijden. Ook hiervoor heeft de ANWB een overzicht gemaakt. De plaatsing van het vignet komt wel precies: je moet hem in het midden van de voorruit achter de binnenspiegel plaatsen (dus midden-boven). De andere mogelijke plaats is in de linkerbovenhoek van de voorruit.

Vakantieklare auto

Zorg dat je auto klaar is voor de lange, zware vakantiereis. Laat hem door je Suzuki-dealer controleren door vooraf een Suzuki Zomercheck te doen, zodat hij helemaal in orde is. Sowieso moet je regelmatig het koelvloeistofniveau, het oliepeil, de bandenspanning en het niveau van de remvloeistof checken, want tijdens de vakantie wordt de auto waarschijnlijk zwaarder belast dan anders.

Suzuki_Vitara

Verplicht meenemen

Je auto en de uitrusting ervan moeten voldoen aan de eisen van het land waar je auto staat geregistreerd. Er kunnen echter uitzonderingen zijn. Je vindt op de website van de ANWB een overzicht per land van wat je in het buitenland maar beter bij je kunt hebben in de auto.

Swace_kofferbak_resize

Bespaar gewicht

Je vakantie is géén verhuizing, neem niet te veel mee. Je auto heeft geen onbeperkte bagageruimte en een zwaarbeladen auto rijdt anders dan je gewend bent. Denk er ook aan dat je je auto niet mag overbeladen; het maximumgewicht staat op je kentekenbewijs. Vergeet niet dat niet alleen je vakantiebagage maar ook alle inzittenden gewicht in de schaal leggen.

Inpakken

Plan zorgvuldig hoe je je auto inpakt. Alle inzittenden moeten de lange reis veilig en comfortabel zitten, dus bouw ze niet in met vakantiebagage. Houd de dingen die je onderweg nodig hebt bij de hand: eten, drinken, documenten, veiligheidshesjes, EHBO-spullen. Leg de zwaarste bagage zo laag mogelijk in de auto, tegen de rugleuning van de achterbank. Dat is in het belang van de stabiliteit van je auto en is veiliger als je betrokken raakt bij een ongeluk. Zorg ook dat er geen spullen door de auto kunnen vliegen, want zelfs een mobieltje kan al keihard aankomen bij een noodstop of een aanrijding.

Suzuki-Swace-print-3051.jpg
Vitara_dakkoffer_494x350.jpg

Dakkoffer

Heb je te weinig ruimte en denk je dat een dakkoffer uitkomst biedt? Zo’n koffer kan een nadelige invloed hebben op het weggedrag van je auto – net als een volgepakte imperiaal. Hij vangt veel wind en verhoogt het zwaartepunt van de auto. Doe er dus alleen lichte spullen in en monteer hem – ook weer voor de stabiliteit van je auto – in het midden op het dak.

Vermijd ‘zwarte zaterdagen’

Je kent vast wel de beelden van eindeloze files, stilstaande auto’s en gefrustreerde vakantiegangers. Probeer daarom op een andere dag te reizen dan op de dagen waarop de meeste vakantiedrukte wordt verwacht, de zogenoemde ‘zwarte zaterdagen’. Gelukkig houdt de ANWB bij op welke dagen grote drukte wordt verwacht en je beter niet kunt vertrekken.

Eindelijk op pad

Kun je dan eindelijk beginnen aan de vakantie waarop je je al zolang hebt verheugd? Yes! Je hebt de route en eventuele overnachtingen gepland en de tank is vol. Bereid jezelf en je kinderen voor op de lange tijd die jullie onderweg zijn.

Suzuki_serious_about_fun_backseat

In eerste instantie kunnen je passagiers zich wel zoet houden met hun mobieltje of tablet, maar voor de gezelligheid kun je ook spelletjes verzinnen die je met elkaar kunt doen. Bijvoorbeeld wie het eerst tien Suzuki’s heeft gezien, of gele auto’s. Of laat je passagiers om de beurt een naam, een titel of een merk of plaatsnaam verzinnen met als beginletter de laatste letter van het vorige antwoord. Of ga gewoon liedjes zingen. Altijd gezellig!