BLOG

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in een auto?

Het instrumentarium op het dashboard is niet alleen de plek waar je je snelheid en toerental kunt aflezen, maar ook waar de auto je laat weten als hij je voor iets wil waarschuwen. De auto doet dat onder meer met waarschuwingslampjes met symbolen en in verschillende kleuren.

Swift_dashboard

Waarschuwingslampjes auto

Wie regelmatig autorijdt is bekend met de verschillende lampjes die op het dashboard kunnen verschijnen. Deze lampjes dienen als waarschuwingssignalen voor verschillende systemen en componenten van je auto. Het is essentieel om de betekenis van deze lampjes te kennen, omdat ze kunnen aangeven of er zich een probleem voordoet of aandient dat (direct) aandacht nodig heeft.

Raadpleeg het instructieboekje

In het instructieboekje (gebruikershandleiding) van je auto staan alle lampjes duidelijk uitgelegd. Je vindt deze in het handschoenkastje van je auto of bekijk hem online. Hierin staat ook per lampje een advies wat je moet doen.

Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende waarschuwingslampjes in de auto

Rood waarschuwingslampje: onmiddellijk stoppen

Als je een rood waarschuwingslampje ziet oplichten, is het van groot belang onmiddellijk actie te ondernemen. Deze lampjes geven aan dat er een probleem is met een systeem of onderdeel van de auto of motor. Denk aan een oververhitte motor, lage oliedruk, problemen met het remsysteem of problemen met de airbags. Maar ook openstaande portieren, losse veiligheidsgordels en uitgeschakelde airbags worden met rode lampjes aangeduid. Negeer deze lampjes nooit; ze kunnen namelijk leiden tot ernstige schade aan de auto of gevaarlijke situaties op de weg. Zet je auto daarom meteen op een veilig plek langs de kant van de weg.

oliedruk

Een rood lampje met een uitroepteken in een cirkel geeft aan dat de handrem nog is aangetrokken. Dat is misschien wel het minst alarmerende rode waarschuwingslampje.

handrem
lampje

Oranje waarschuwingslampje: behoeft aandacht maar niet direct

Oranje waarschuwingslampjes op het dashboard geven aan dat de auto ergens een probleem heeft ontdekt dat aandacht behoeft, maar niet levensbedreigend is. Voorbeelden hiervan zijn defecte verlichting, een laag brandstofpeil, een lage bandenspanning of een motorstoring die niet direct schadelijk is voor de motor. Veel voorkomende waarschuwingen zijn ook een te laag wordend oliepeil, een lage buitentemperatuur met kans op gladwegdek, een te laag ruitensproeiervloeistofniveau of een storing in het ABS-systeem. Hoewel je bij deze lampjes niet onmiddellijk hoeft te stoppen, is het wel belangrijk om op korte termijn zelf actie te ondernemen of een afspraak voor reparatie of onderhoud in te plannen bij de dealer om het probleem te verhelpen en verdere schade te voorkomen.

Onderhoudsbeurt

Als het 'olie-verversen' lampje gaat branden betekent het dus niet dat er een ernstig probleem is met de olie van je auto, maar dat je auto toe is aan onderhoud. Maak eenvoudig online een afspraak voor een onderhoudsbeurt bij jouw Suzuki-dealer.

Oil

Groen of blauw waarschuwingslampje: informatief

Groene of blauwe waarschuwingslampjes geven meestal informatie weer over de status van een bepaald systeem, bijvoorbeeld dat de koplampen nog branden of dat de cruise control of richtingaanwijzers nog zijn ingeschakeld.

Start

Lampjes tijdens het starten

Bij het starten van de auto zullen er altijd kortstondig enkele lampjes gaan branden, oranje én rode. Dit is volstrekt normaal en geen reden tot paniek. Dit zijn de lampjes van vitale componenten van de auto en die branden alleen ter controle. Zo weet je of de lampjes nog werken en daadwerkelijk in staat zijn om potentiële problemen aan te geven. De lampjes gaan uit als de motor loopt of na enkele meters rijden. Als ze daarna weer gaan branden of blijven branden moet je dus wel actie ondernemen.

Suzuki Connect

Als Suzuki CONNECT is geactiveerd (en uiteraard aanwezig op de auto) kan de dealer op afstand meekijken en zien welk lampje brandt. In de app krijg je dan ook de tekst uit de gebruikershandleiding te zien met advies wat te doen.

Suzuki_Connect_Leaf_06