Met de *Jimny* door Wallonië
BLOG

Met de Jimny door Wallonië

Mini-safari naar Het Grote Woud van Saint Hubert

Mini-safari met de Suzuki Jimny door Wallonië

Journalist Hans Avontuur ging met de Jimny op mini-safari naar het Grote Woud van Saint Hubert in Wallonië. Hieronder laten we je een kleine indruk zien van dit mooie reisverslag.

"Het is donker en stil in de uitgestrekte bossen rondom Saint-Hubert. Je kunt er eindeloos zwerven en zoeken naar everzwijnen, edelherten, vossen, reeën, bevers en roofvogels. Met een micro-safari als excuus dompel ik mij onder in de weldadige rust van het najaarsbos én de warmte van een authentieke herberg."

03_-Bevervallei
26_-Zoeken-naar-wild

"Het Grote Woud van Saint-Hubert is met 100.000 hectare – waarvan ruim 52.000 hectare bos – zo’n twintig keer groter dan het meest uitgestrekte natuurgebied van Nederland: de Hoge Veluwe.

De wekker gaat vroeg. Op kousenvoeten verlaat ik de herberg voor een ontmoeting met Thierry Petit, boswachter en wildkenner in het Grote Woud van Saint-Hubert. We willen in het bos zijn voordat het licht wordt. Dan is de kans om wild te zien het grootst."

56_-00022666-Benjamin-de-Rothstein-Foret-gaumaise-Jeune-cerf-pendant-le-brame-2

"Veel wegen en paden zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar er blijven er nog genoeg over die wel open staan. Hoewel het veel geregend heeft en sommige paden in modderbanen zijn veranderd, ploegt de relatief lichte Jimny er gemakkelijk doorheen. Slechts twee keer moet ik de 4×4 in lage gearing zetten om uit de blubber te raken. Rustig, met respect voor de omgeving."

02_-Safari-Ardennen
04_-Beverdam

"Het brengt me naar een plek die uitkijkt op een lange rechte pad. Daar zie ik voor het eerst een ree. Of een hinde. Het dier loopt te snel om het verschil op te merken. En hoe prachtig is even later de vallei van de Basseilles, een smalle rivier die het water afvoert naar de Ourthe. Ik maak er een wandeltocht langs beverdammen en stroomversnellingen. Ik waan me in Canada, maar ben op amper twee uur van huis."

17_-Thuis

"Het schemert als ik de Suzuki Jimny over een onverhard pad de bossen uit rijd. De lampen schijnen op de berm waar everzwijnen de grond hebben omgewoeld. Door de massieve duisternis gaat het terug naar het kleine Awenne met zijn huizen van natuursteen. Ik parkeer voor de deur van de herberg. Ongemerkt heb ik het koud gekregen. Binnen brandt de haard en staat er een glas rode wijn klaar. In de keuken wordt al gekookt."

47_-Plateau-Chasseur