BLOG

Tips voor een lange autorit

De één vindt het heerlijk, de ander helemaal niet: een lange autorit. Vooral om op onze vakantiebestemming te komen, brengen we heel wat uurtjes door in de auto. Een lange rit brengt heel wat met zich mee, zoals vermoeidheid en verrassingen. In deze blog geven we je tips hoe je comfortabel een lange autorit kunt maken en ontspannen aankomt op je bestemming.

Tips-vakantie-voorbereiden

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. Verrassingen kosten enorm veel energie. Energie die je beter kunt gebruiken om alle (nieuwe) indrukken onderweg te verwerken. Evenals het anticiperen op het verkeer in het buitenland. Begin daarom enkele dagen voor je vertrekt al met het bekijken van de route. Check waar zich files kunnen vormen, waar werkzaamheden zijn en welke tankstations je eventueel onderweg wilt gebruiken.

Bereid je auto voor op de reis

Ook je auto verdient een goede voorbereiding. Controleer op technisch vlak alle vloeistoffen, de verlichting, airco, remmen, banden, bandenspanning, et cetera. Verder is het goed om een veiligheidspakketje in de auto te leggen met daarin onder meer een gevarendriehoek, hesjes voor alle inzittenden en bijvoorbeeld een sleepkabel. Ook handig om bij je te hebben: vochtige doekjes, wc-rol, desinfecterende gel en vuilniszakjes. Koop vooraf je vignetten voor bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland en milieustickers voor Duitsland en Frankrijk. Daarmee voorkom je dat je die bij de grens nog moet aanschaffen.

990E0-61M79-000

Handig! Suzuki veiligheidstas te verkrijgen bij de Suzuki-dealer

Rust goed uit

Begin goed uitgerust aan je autorit. Het is verstandig om de dag voor vertrek op tijd te gaan slapen en geen alcohol te drinken. Neem ook voldoende pauzemomenten tijdens de reis. Twijfel je of het wel verstandig is om in één keer door te rijden? Dan doe je er goed aan om voor halverwege de route een overnachting te boeken. Reis je met twee volwassenen en zijn jullie beiden in het bezit van een rijbewijs? Dan kunnen jullie elkaar afwisselen, zodat er een onderweg een powernap kan doen.

Vitara galerij oranje achter.jpg

Rijdt overdag

Het is natuurlijk verleidelijk om ’s nachts te gaan rijden, wanneer het rustiger is op de weg. Onze biologische klok is er echter op ingesteld om overdag actief te zijn. Als je niet gewend bent om ’s nachts te rijden, is het beter om overdag te vetrekken.

Juiste temperatuur

Zorg voor een aangename temperatuur in de auto. De temperaturen kunnen hoog oplopen in de zomer, dan is het fijn om in een koele auto te zitten. En in de winter: een te warme auto zorgt ervoor dat je sneller slaperig wordt. Zet daarom ook dan de airconditioning aan. In een frisse auto blijf je beter wakker en alert.

Airco 2.jpg

Goed eten en drinken

Neem genoeg eten en drinken mee. Een lange autorit met de airconditioning aan zorgt ervoor dat je meer dorst hebt. Te weinig drinken resulteert vaak in hoofdpijn. Neem dus in ieder geval voldoende water mee. Als je je wat moe voelt, eet dan een gezonde snacks zoals snoeptomaatjes, worteltjes of komkommer. Voorkom dranken en etenswaren met veel suikers. Deze geven je misschien een kortstondige energiepiek, maar ook een dip als die piek voorbij is.

Suzuki_serious_about_fun_backseat

Lange autorit met kinderen

Voor kinderen kan een lange autorit heel vervelend zijn. Zo maak je het voor de kinderen leuker:
- digitale entertainment via iPad, iPhone, Nintendo DS of dvd-speler; Zorg dat alle apparaten volledig opgeladen zijn voordat je de auto instapt.
- kleine cadeautjes zoals: kleurboeken, stickers, potloden etc.; om de twee uur een cadeautje uitpakken.
- bij de stops spelen in een speeltuin of op een parkeerplaats om hun energie kwijt te kunnen; leg een bal, frisbee of springtouw binnen handbereik.
- spelletjes spelen tijdens de autorit; een leuk spel voor in de auto is ‘Wie ben ik?’. Je hebt hiervoor alleen post-its en een pen nodig. Of de klassiekers: 'ik ga op reis en neem mee', 'ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' of ‘Geen ja, geen nee’.

Tank of laad op tijd

In Nederland zijn we gewend dat er om de paar kilometer een tankstation te vinden is. In Duitsland of Frankrijk staan ze veel verder uit elkaar en kan het zomaar zijn dat je 50 kilometer of meer moet rijden voor er weer een tankmogelijkheid is. Houd dus goed in de gaten hoe ver je nog kunt komen op de brandstof/acculading die je nog hebt en stop op tijd om te tanken/op te laden.

Tanken_pomp_goedkoop