BLOG

De leukste reisbestemmingen per auto

Het is altijd leuk om met je Suzuki eropuit te trekken. We hebben de leukste autobestemmingen voor je op een rijtje gezet. Luxemburg, de Elzas, de Duitse Weinstraße en Hamburg.

Springprocessie_Echternach

Springprocessie Echternach

Vaak is Luxemburg de eerste pauzestop op weg naar je vakantieadres in het zonnige zuiden: even goedkoop benzine tanken en weer door … Maar Luxemburg is veel meer dan goedkope brandstof. Het is een prachtig groen landje, met onder meer het Müllertal, mooie wegen en leuke dorpjes en steden. Luxemburg heeft ook een uniek evenement: de Springprocessie in Echternach. Elk jaar op de dinsdag na Pinksteren nemen tot zo’n 15.000 bedevaartgangers in het kleine stadje deel aan de springprocessie ter ere van de Heilige Willibrord – die epilepsie zou kunnen genezen. Ze springen in de maat letterlijk van de ene op de andere voet van de brug over de rivier de Sûre naar de St. Willibrordbasiliek in de stad.

Luxemburgs' rijke historie

Luxemburg staat bol van de historie. Vooral die van de Tweede Wereldoorlog is zeer tastbaar in monumenten en musea. Rond elk dorpsplein in het Groothertogdom staan nog oude tanks uit de Tweede Wereldoorlog. De stad Ettelbruck noemt zich Patton Town, naar General George S. Patton Jr van de 3rd US Army, dat Ettelbruck in december 1944 bevrijdde. Daar is ook een museum dat aan de generaal is gewijd en onder meer in Diekirch vind je een interessant oorlogsmuseum. In Diekirch is ook een heel leuk auto- en biermuseum. En in Clervaux vind je de foto-expositie Family of Man – dat behoort tot het UNECO Werelderfgoed.

Binnen vier uur ben je per auto vanuit Utrecht midden in het Groothertogdom.

Ettelbruck
Wurstmarkt

Wurstmarkt in Bad Dürkheim

Jaarlijks vindt van het tweede tot en met het derde weekend van september de Dürkheimer Wurstmarkt plaats: met meer dan een half miljoen bezoekers het grootste wijnfestival ter wereld. Want anders dan de naam doet vermoeden, draait het in Bad Dürkheim dan negen dagen lang om wijn. Er zijn tijdens het festival kleine stands van traditionele wijnboeren tot en met grote hallen van grote wijnhuizen – maar ook cultuur, traditie, live muziek, toneel en literatuur – en Bratwurst.

Kurort Bad Dürkheim

Als je genoeg wijn hebt geproefd, hoef je Bad Dürkheim niet direct te verlaten. Alcohol en autorijden gaan natuurlijk niet samen, dus komt het goed uit dat Bad Dürkheim ook een kuuroord is: er zijn zeven geneeskrachtige zouthoudende bronnen. Laat je verwennen in het kuurpark, het Kurhaus met casino en, als je dat wilt, in de kuurklinieken. De stad ligt in de Duitse Weinstraße en wordt omringd door meer dan 800 hectare wijngaarden.

Je rijdt in vijf uur vanuit Utrecht naar Bad Dürkheim.

kurparkhotel-bad-durkheim
Wunderland

Miniatur Wunderland Hamburg

Wie van autorijden en reizen houdt, zal ook genieten van een miniatuurwereld waarin je in vogelvlucht kijkt naar steden, havens met boten, stations, treinen, straten en wegen met auto’s, luchthavens met vliegende vliegtuigen. Dat kan in Miniatur Wunderland in Hamburg, dat het hele jaar open is en dus zowel tijdens de zomervakantie als in de herfst- of kerstvakantie een bezoekje waard is. De Grand Canyon, Rome, Las Vegas, Slot Neuschwanstein, Venetië, Pompeji en … Knuffingen, je ziet het allemaal in schaal 1 op 87. De diorama’s hebben een totaaloppervlak van meer dan 1.500 m2, er staan 4.340 gebouwen, 289.000 figuurtjes, 10.250 auto’s, ruim 16 kilometer aan spoorlijn en er vliegen 47 vliegtuigen.

Hanzestad Hamburg

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland en de belangrijkste havenstad. Je vindt Miniatur Wunderland in het havengebied van Hamburg, in Speicherstadt, een enorm complex van op palen gebouwde pakhuizen op een eilandengroep in de Elbe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging ongeveer de helft van het complex verloren. Speicherstadt werd tussen 1949 en 1967 gedeeltelijk herbouwd en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tegenwoordig bevinden zich diverse musea in en rond Speicherstadt: Automuseum Prototyp, een maritiem museum, het douanemuseum en een kruidenmuseum.

In ongeveer vijf uur ben je met de auto in Speicherstad, bij Miniatur Wunderland.

Speicherstadt
kerstmarkt-mulhouse

Kerstmarkt in Mulhouse

In Mulhouse, in de Elzas in het noordoosten van Frankrijk, vindt jaarlijks in november-december de Marché de Noël Mulhouse plaats. Elk jaar worden de straten en gebouwen in het historische centrum van de stad in de Elzas in een andere stijl in kerstsfeer versierd en verlicht. Op de kerstmarkt vind je allerlei Elzasser specialiteiten, variërend van textiel via wijn en kaas tot aan echt gastronomische hoogtepunten. Achter de ruiten van het stadhuis kun je een grote adventskalender zien en natuurlijk zijn er kerstliedjes te horen en vinden er concerten plaats in diverse kerken.

Musea in Mulhouse

En als je in Mulhouse bent, dan kun je de stad niet verlaten voordat je een bezoek hebt gebracht aan het Cité de l’Automobile, een indrukwekkend én sfeervol automuseum met onder veel meer de grootste collectie Bugatti’s ter wereld. Mulhouse is trouwens rijk aan musea. We noemen het treinmuseum Cité du Train, het Musée de Papier Peint met een collectie behang van de 18e eeuw tot heden, en het Musée EDF Electropolis dat de geschiedenis laat zien van elektriciteit en huishoudelijke apparaten.

Vanuit Utrecht ben je in ruim zeven uur in het historische centrum van Mulhouse.

Automobielmuseum_Mullhouse