BLOG

De voordelen van cruise control

Cruise control, de een zweert erbij en de ander vindt het niets. Hoe dan ook, cruise control biedt vele voordelen. Niet alleen op het gebied van verkeersveiligheid, maar ook voor meer comfort tijdens de rit. Hier lees je alles over de voordelen van deze vernuftige techniek!

Hoe werkt cruise control

Voordat we je de voordelen van cruise control voorleggen, is het goed om uit te leggen hoe cruise control werkt. Cruise control is eigenlijk een elektronische snelheidsregelaar die jou als bestuurder helpt om een constante snelheid aan te houden op de momenten dat jij dat wilt. Je stelt eenvoudig de gewenste snelheid in en de auto houdt zelf die snelheid aan. De functie is overigens net zo makkelijk weer uit te schakelen wanneer de situatie daar om vraagt, door bijvoorbeeld de schakelaar om te zetten of het koppelingspedaal of rempedaal in te trappen.

Suzuki Vitara interieur

Je rijdt comfortabeler

Een groot pluspunt van cruise control is dat het zorgt voor comfort. Met één druk op de knop wordt het gasgeven voor je geregeld en bespaar je zelf de energie die je moet leveren om het gaspedaal in te blijven drukken. Bovendien kun je hierdoor gemakkelijker variëren met zitposities tijdens je reis. Vooral bij langere ritten scheelt dat een hoop, want je zit daarmee een stuk relaxter achter het stuur.

Je rijdt veiliger

Tijdens het autorijden heb je te maken met vele handelingen: kijken, anticiperen, sturen, noem maar op. Met cruise control ingeschakeld hoef je ten minste op één ding minder te letten en dat is de snelheid waarmee je rijdt. Je hebt dan meer aandacht voor je medeweggebruikers, waardoor je je veiliger door het verkeer kunt bewegen. Cruise control of niet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht je halsoverkop toch wat extra hulp onderweg nodig hebben, dan zijn er meer veiligheidssystemen in een Suzuki die je een handje helpen om alles veiliger maken voor jou en je medeweggebruikers.

Suzuki_S-Cross_13_P22-23_0826_on.jpg
100_km_per_uur

Voorkom boetes met cruise control

Met de cruise control ingesteld op de maximum snelheid (of daaronder) weet je in ieder geval dat je nooit te hard rijdt. Zeker met de traject controles die Nederland kent en de maximum snelheid van 100 km/uur kun je zomaar ongemerkt te hard rijden. Door de constante snelheid van de cruise control kun je voorkomen dat er een ongewilde envelop van de overheid bij je op de mat valt.

Je rijdt zuiniger met cruise control

Wanneer je zelf over een langere afstand de hoeveelheid gasgeven bepaalt, ontkom je er bijna niet aan dat er fluctuaties zitten in je snelheid. Met andere woorden; je geeft steeds een beetje extra gas als je ziet dat je een (te) lage snelheid rijdt en laat gas los als je te hard rijdt. Omdat een auto met ingeschakelde cruise control een constante snelheid aanhoudt, verdwijnen die momenten. De auto weet precies hoeveel acceleratie – en daarmee ook hoeveel brandstof – er nodig is om een onafgebroken snelheid aan te houden. Zeker over lange afstanden scheelt dit aanzienlijk op het verbruik en helpt het om zuiniger te rijden.

Cruise Control
Suzuki_Vitara_Autoverzekering_Actie.jpg

Medepassagiers snel wagenziek? Gebruik cruise control!

Niet alleen voor je eigen comfort is cruise control een geweldige uitvinding, ook passagiers die snel wagenziek worden zullen de optie toejuichen. Want met de gelijkmatige snelheid van de cruise control beperk je het schommelen in snelheid; een grote veroorzaker van misselijkheid in de auto.

Adaptive cruise control

De evolutie van de cruise control is de zogenoemde Adaptive Cruise Control. Je rijdt met adaptieve cruise control niet alleen met een constante snelheid, door onder meer het gebruik van slimme systemen zal de auto ook afremmen wanneer er iemand voor je langzamer rijdt dan jij. Ben je de auto voorbij of rijdt de persoon voor je ook weer harder, dan accelereert de auto automatisch naar de oorspronkelijk ingestelde snelheid.