BLOG

Zo werkt het inruilen van jouw auto

De meest comfortabele manier om van je huidige auto af te komen is door hem in te ruilen op je nieuwe auto. Maar wat is inruilen precies en hoe gaat het in zijn werk? Hier lees je alles over inruilen en wat daarbij komt kijken.

Hoe werkt inruilen?

Met inruilen betaal je een deel van je nieuwe auto met je oude auto. Voor je oude auto ontvang je een bedrag dat door de verkopende partij van de nieuwe auto, het autobedrijf, in mindering wordt gebracht op het aankoopbedrag van de nieuwe auto. Onze Suzuki-dealers staan altijd open voor een inruilvoertuig.

Wat is de inruilwaarde?

De inruilwaarde is het bedrag dat het autobedrijf je geeft voor jouw oude auto. Meestal is dit een redelijke prijs die aardig in de buurt komt van de marktwaarde. Toch zal het bedrag soms wel iets lager liggen dan de marktwaarde van de auto. Dat komt omdat het autobedrijf kosten moet maken om de auto klaar te maken voor de verkoop, zoals onderhoud en poetsen. De inruilwaarde geldt alleen als je een (voor jou) nieuwe auto koopt bij de verkopende partij van die nieuwe auto. De hoogte van de inruilwaarde bepaalt het autobedrijf op basis van onder meer het type auto, de staat van de auto, eventuele schades, de onderhoudsgeschiedenis, de dagwaarde en de kilometerstand.

Het kan ook voorkomen dat jouw oude auto niet meer verkoopbaar blijkt en je dus een erg lage prijs ervoor ontvangt van het autobedrijf. Of dat er zelfs helemaal geen inruil van je huidige auto mogelijk is. Als dat het geval is, kun je beter zelf je auto verkopen aan een particulier of aan een handelaar.

Voordelen inruilen bij de Suzuki-dealer

Als je je huidige auto inruilt bij de Suzuki-dealer voorkom je een hoop soesa. Het kost veel tijd, stress en papieren rompslomp om je auto zelf te verkopen: onderhandelen over de prijs, proefritten, vreemde mensen aan huis en alles zelf regelen zoals zorgen voor overschrijving, vrijwaring en de financiële afhandeling. De tijd die je moet steken in het verkopen van je auto kun je veel beter gebruiken. En bij de Suzuki-dealer krijg je een goede inruilprijs voor je auto.

Wat heb je nodig bij inruilen?

Om je auto in te ruilen, heb je de volgende zaken nodig:

  • Kentekenbewijs van je in te ruilen auto
  • Tenaamstellingscode
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Alle autosleutels, dus ook de reservesleutels, en de sleutels van de antidiefstalbouten van de velgen (indien aanwezig)
Suzuki_dealer_klant_verkoopgesprek
Tips bij inruilen:
  • Het is handig als je alle facturen hebt en ook het onderhoudsboekje compleet is. Dit draagt niet alleen bij aan een hogere inruilwaarde voor jouw huidige auto, hiermee weet de volgende eigenaar ook precies welk onderhoud de auto heeft gehad in het verleden.

  • Ook accessoires speciaal voor jouw huidige auto, die niet passen of te gebruiken zijn voor je nieuwe auto, kun je meenemen en inzetten bij de onderhandeling over de inruilwaarde. Denk bijvoorbeeld aan dakdragers, een dakkoffer, een fietsendrager of winterbanden.

  • Mocht je nog even moet wachten op je nieuwe bolide nadat je de overeenkomst hebt gesloten met de verkopende partij, zorg er dan uiteraard voor dat je geen schade rijdt met je huidige auto. Nieuwe schades kunnen alsnog in mindering gebracht worden op de inruilwaarde en daarmee wordt het aankoopbedrag van je nieuwe auto hoger. Bovendien heb je mededelingsplicht bij de inruil van je auto. Dat betekent dat je eventuele (technische) mankementen waarvan je op de hoogte bent moet delen met degene waar je de auto inruilt.