De *mooiste autoroutes* van Nederland
BLOG

De mooiste autoroutes van Nederland

Ontdek Nederland: zes prachtige autoroutes

Nederland staat bekend om zijn uitgestrekte polders, schilderachtige dorpjes en kronkelende rivieren. Of je nu een natuurliefhebber bent, van geschiedenis houdt of gewoon een leuke rit wilt maken; Nederland heeft voor elk wat wils. We geven je zes zeer uiteenlopende, maar stuk voor stuk boeiende autoroutes en je laten kennismaken met de veelzijdige schoonheid van dit land.

Friese route

De Elfstedentochtroute

Laten we beginnen in het noorden van Nederland, met de Elfstedentochtroute. Hoewel de Elfstedentocht op de schaats maar zelden nog plaatsvindt, kun je het parcours het hele jaar door per auto verkennen. Uiteraard niet over water, maar over slingerende dijkweggetjes langs de schilderachtige steden en dorpen van Friesland met hun historische grachten, pittoreske kerken en gezellige pleinen. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten over het water en de karakteristieke Friese architectuur bewonderen. Vergeet niet om onderweg te stoppen voor een kopje koffie en een lokale lekkernij: een lekkere, dikke plak Fries suikerbrood.

Meer info: https://www.waterlandvanfriesland.nl/elfstedentocht/

De Veluwe

Op het lijstje met de mooiste plekken van Nederland mag Nationaal Park De Hoge Veluwe niet ontbreken. Er zijn diverse routes in en rondom de Veluwe. De meeste beginnen in Arnhem en slingeren door weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden en langs indrukwekkende kastelen. Eén van de hoogtepunten is toch wel de Posbank, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de glooiende heuvels en kleurrijke bloemenvelden die de omgeving te bieden heeft. En breng dan ook gelijk een bezoek aan het Kröller-Müller Museum om enkele van 's lands mooiste kunstwerken te bewonderen.

Meer info: https://www.anwb.nl/eropuit/anwb-zuid-veluweroute

veluween-ijsselroute
1015-Afb.-Waterlinieommetje-Muiden

De Hollandse Waterlinie

De Hollandse Waterlinie is een historische verdedigingslinie die zich uitstrekt van Muiden tot aan de Biesbosch. Deze route voert je langs imposante forten, vestingsteden en prachtige waterlandschappen. Beginnend bij Muiden, waar je het imposante Muiderslot kunt bewonderen, leidt de route je door steden als Naarden, Woudrichem en Gorinchem. Onderweg kun je genieten van de serene schoonheid van de Nederlandse waterwegen en de rijke geschiedenis van de regio ontdekken.

Meer info: https://vestingstedenroute.nl/

Langs de kust van Zeeland

Voor degenen die verlangen naar een verfrissende zeebries en het geluid van golven die op het strand slaan, is de route langs de Zeeuwse kust een absolute must. De route voert je langs schilderachtige dorpjes, historische stadjes, uitgestrekte vergezichten over zee en natuurlijk de indrukwekkende Deltawerken. Maak onderweg zeker een tussenstop in Zierikzee en Domburg. De stadjes zijn erg gezellig en staan vooral bekend om de heerlijk verse vis.

Meer info: https://www.knac.nl/toeristische-delta-autoroute.pdf

Oosterschelde
tulpen-nederland_728_xl

Bollenstreekroute

Een rit door de Bollenstreek is alsof je een levend schilderij binnenrijdt, vooral in het voorjaar wanneer de bollenvelden volop in bloei staan. Deze route voert je door de kleurrijke velden met tulpen, krokussen, hyacinten en narcissen, waarbij je ogen te kort komt. Begin in Noordwijkerhout om vervolgens via Katwijk aan Zee, Voorhout en Teylingen te eindigen bij de Keukenhof waar je kunt genieten van een prachtige bloemenzee. De Bollenstreekroute is een absolute must voor liefhebbers van bloemen en fotografen die op zoek zijn naar het perfecte plaatje.

Meer info: https://bollenstreek.nl/dagje-uit/.

Mergellandroute

Nog een bestemming die absoluut niet mag ontbreken in dit lijstje: Limburg. Voor degenen die graag wat hoogteverschillen willen ervaren tijdens hun roadtrip is de Mergellandroute in Limburg een must. Rijd met je auto door het prachtige Zuid-Limburgse landschap en geniet van de heuvels, bochtige wegen, bosrijke omgevingen en levendige steden. De route brengt je ook langs het Drielandenpunt waar Nederland, België en Duitsland samenkomen, maar ook langs indrukwekkende mergelgrotten die het bezoeken zeker waard zijn. Vergeet ook niet om te stoppen voor een echte Limburgse vlaai of bij één van de vele wijnmakers die Limburg kent om een mooi flesje voor thuis te scoren.

Meer info: https://www.visitzuidlimburg.nl/mergellandroute-zuid-limburg/

Mergelland-route