Wat is een goede *beginners-motor*?
BLOG

Wat is een goede beginners-motor?

Welke motor kies je als je begint met motorrijden?

Als je op deze pagina terecht komt is de kans groot dat we je mogen feliciteren met je motorrijbewijs! Nu begint eigenlijk het leukste: het zelf rijden. Maar eerst moet je nog een motor kiezen waarop je de fijne kneepjes van het ‘vak’ kunt gaan leren. Maar welke motor moet je eigenlijk kiezen?

Comfort en ergonomie

Een comfortabele rijervaring begint met de juiste ergonomie. Als beginner wil je een motorfiets die je in een natuurlijke en ontspannen houding plaatst. Je hebt immers nog een hoop te leren en dat gaat beter als je niet over je houding hoeft na te denken. Bovendien geeft een natuurlijke houding – te vergelijken met de houding die je aanneemt op de fiets – je de perfecte controle over je motorfiets.

Idealiter kies je dus voor een motor met een rechtopstaande zithouding en een niet al te laag stuur, waardoor je een beter overzicht hebt van de weg en minder druk op je polsen en rug ervaart. Dat is de houding die je aanneemt op bijvoorbeeld Street motoren (ook wel Naked bikes genoemd) en Adventure motoren.

Vermogen en cilinderinhoud

Bij het kiezen van een beginnersmotor is vermogen ook belangrijk. De meeste nieuwe motorrijders kiezen voor een motorfiets met een vermogen tussen de 60 en 100 pk. Als je in het bezit bent van een A2-rijbewijs heb je te maken met een maximaal vermogen van 35 kW (48 pk).. Dat is meer dan voldoende vermogen om als snelste weg te zijn bij het stoplicht.

GSX800FRQM4_action_48

Hoeveel cc of cilinderinhoud je moet kiezen voor je eerste motor? Dat kunnen we je niet zo 1-2-3 zeggen, want een motor kan veel cc hebben maar een laag vermogen en vice versa. Veel meer zegt het karakter van een motor iets over hoe geschikt een motor is voor een beginnende rijder. Zo zijn viercilinder motoren vergevingsgezinder met schakelen, maar bieden hun piekvermogen bovenin de toeren. Daardoor moet je flink gas geven om een beroep te doen op alle power. Een twee cilinder geeft zijn vermogen eerder af, maar kan wat bokkig zijn in de omgang.

Gewicht en Wendbaarheid

Een lichtere motorfiets is gemakkelijker te controleren, vooral tijdens langzame manoeuvres en in de stad. Het is aan te raden om als eerste motor een (middel)lichte motor te kiezen. Een lager gewicht en een niet al te hoog zwaartepunt zijn ook handig als je jouw motor in de tuin moet draaien of de schuur in moet duwen.

Suzuki SV650

De Suzuki SV650 staat bekend om zijn veelzijdigheid en toegankelijkheid, waardoor het de ideale motor is voor de beginnende rijder. Met een krachtige 645 cc V-twin motor biedt hij voldoende vermogen om zelfvertrouwen te geven op de weg. De SV650 is ook in een 35kW variant leverbaar voor het A2 rijbewijs.

De SV650 is de ideale beginnersmotor vanwege de opvallend stabiele wegligging, goede zithouding en wendbaarheid van de populaire allrounder. En dankzij slimme systemen ligt de focus van de motorrijder op het rijden en genieten van het vrijheidsgevoel van een motorfiets. Met Easy Start komt de V-twin na één korte puls via de startknop tot leven en Low RPM Assist garandeert ook bij lage toerentallen gemak, zo gaat optrekken extra soepel.

De lichte en wendbare constructie zorgen voor gemakkelijke manoeuvreerbaarheid, met een ideale zithoogte voor elke lichaamslengte.

Suzuki GSX-8S

Voor beginnende rijders die op zoek zijn naar een iets sportievere optie, biedt de Suzuki GSX-8S de perfecte balans tussen prestaties en comfort. Met zijn moderne en krachtige 749 cc tweecilinder motor levert de GSX-8S een sportieve rijervaring. Ook de GSX-8S is in een A2 variant beschikbaar.

Suzuki_GSX800RQM3_action_147_header

De combinatie van het ergonomische ontwerp en de geavanceerde technologieën zorgen voor een veilige en zelfverzekerde rit. Zo is elke 8S standaard voorzien van Easy Start, Low RPM Assist, Traction Control (drie standen & uit), up & down Quick Shift System (ook uitschakelbaar) en ride-by-wire gasklepbediening die instelbaar is in drie motorstanden via de intuïtieve Suzuki Drive Mode Selector (SDMS) voor optimale afstemming van de gasrespons.

Of het nu gaat om lange afstanden of korte bochten, de GSX-8S staat garant voor een soepele en plezierige rit voor zowel beginnende als ervaren rijders.

Suzuki GSX-S950

Als je op zoek bent naar de perfecte motor om je avontuur op twee wielen te beginnen, dan is de Suzuki GSX-S950 een unieke keuze. Deze motor combineert de kracht en het rijwielgedeelte van de GSX-S1000 met een toegankelijke rijervaring, waardoor hij ideaal is voor beginnende rijders.

Met zijn indrukwekkende 999cc viercilinder motor levert de GSX-S950 een soepele en voorspelbare vermogensafgifte, wat zorgt voor vertrouwen en controle, zelfs voor de onervaren motorrijder. Het slanke, sportieve design en de geavanceerde technologieën zoals het tractiecontrolesysteem maken de GSX-S950 niet alleen een lust voor het oog, maar ook een veilige en veelzijdige partner op de weg.

Bekijk hier de 35kw modellen, oftewel voor A2 geschikt rijbewijs,
die Suzuki in het programma heeft.

Tweedehands of nieuw?

Een tweedehands beginnersmotor kan een kosteneffectieve optie zijn, maar heeft misschien meer onderhoud nodig wat weer voor extra (misschien onvoorziene) kosten zorgt. Als je kiest voor een nieuwe motorfiets, profiteer je van de nieuwste technologieën en wel 6 jaar garantie, maar houd rekening met een hogere initiële investering. Misschien is het dan interessant om een motor te financieren of leasen. Maak eens een afspraak de Suzuki motor-dealer om je mogelijkheden te bespreken.

Suzuki_Motorfiets_Dealer-showroom