BLOG

Rijden met een passagier

Suzuki_V-Strom_DL1050RR_RJM3_action_79.jpg

Tips en advies voor een veilige en comfortabele rit met een passagier

Als motorrijder is er niets mooier dan het delen van het avontuur op de weg met een passagier. Of je nu een vriend, familielid of geliefde meeneemt, het rijden met een passagier vereist extra aandacht en zorg om een veilige en comfortabele rit te garanderen.

In deze blog delen we waardevolle tips en beantwoorden we de meest gestelde vragen over het rijden met een passagier. Dus, haal je helm uit de kast, start je Suzuki motor en geniet samen van een mooie rit!

Belangrijk:
voordat je gaat rijden met een passagier moet je goed bekend zijn met de bediening van de motor.

Gewichtsverdeling

Zorg voor een goede gewichtsverdeling op de motor. Laat je passagier zo dicht mogelijk bij jou zitten en laat hem of haar de voeten op de voetsteunen houden. Dit helpt om de stabiliteit en balans van de motor te behouden.

Suzuki_V-Strom_DL1050RR_RJM3_action_78.jpg
Suzuki_DL800DERCM3_action_17

Aanpassing van de rijstijl

Pas je rijstijl aan wanneer je een passagier meeneemt. Wees voorzichtiger bij het accelereren, remmen en het nemen van bochten. Vermijd plotselinge bewegingen en houd rekening met het extra gewicht en de verandering in het rijgedrag van de motor.

Communicatie en instructies

Maak duidelijke afspraken met je passagier over hoe hij of zij zich moet gedragen tijdens de rit. Onze adviezen:

  • Je passagier moet altijd je taille of heupen vasthouden of de veiligheidsgordel of handgreep vasthouden, indien uitgerust.
  • Vraag je passagier om geen plotselinge bewegingen te maken.
  • Wanneer je in een bocht naar de zijkant leunt, dient je passagier met je mee te leunen.
  • Je passagier moet altijd zijn of haar voeten op de voetsteunen houden, zelfs wanneer je bij een verkeerslicht bent gestopt.
  • Waarschuw je passagier om bij het op- en afstappen niet in contact te komen met de knaldemper, om brandwonden te voorkomen.
  • Communiceer regelmatig met elkaar om eventuele zorgen of aanpassingen te bespreken..
Suzuki_DL800DERCM3_action_35
Suzuki_V-Strom_DL1050RR_RJM3_action_8.jpg

Beschermende kleding

Zorg ervoor dat zowel jij als je passagier goed beschermd zijn met geschikte motorkleding, inclusief een helm, jas, broek en handschoenen. Beschermende kleding helpt letsel te voorkomen in geval van een val of ongeval.
Passagiers kunnen in ieder geval beter geen lange jas dragen, omdat deze het achterlicht of de richting aanwijzing kunnen bedekken. Passagiers mogen ook geen lange schoenveters of een losse broek dragen die verstrikt zou kunnen raken in het wiel of de ketting.

Neem de tijd om te wennen

Als het de eerste keer is dat je een passagier meeneemt, neem dan de tijd om te wennen aan het extra gewicht en de veranderingen in de handling van de motor. Maak eerst kortere ritten op vertrouwde wegen voordat je lange afstanden aflegt.

Suzuki_V-Strom_DL1050RR_RJM3_action_84.jpg
Suzuki_motoren_onderhoud_3

Bandenspanning

Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat de vering is afgesteld op het extra gewicht. In de handleiding van je motorfiets vind je de voorgeschreven bandenspanning voor belasting van een en twee personen.

Is er een maximumgewicht voor passagiers?

De maximale belasting van de motor wordt bepaald door de fabrikant en wordt vermeld in de handleiding van de motor. Het maximaal toelaatbare gewicht is het totale maximale gewicht van de motorfiets, accessoires, bagage en de bestuurder en passagier tezamen. Controleer deze specificaties om ervoor te zorgen dat je het maximale gewicht niet overschrijdt, omdat het niet alleen onveilige rijomstandigheden kan veroorzaken, maar ook een nadelige invloed kan hebben op de stabiliteit van het rijden.
Je vindt de online handleidingen hier: https://www.suzuki.nl/motoren/service/gebruikershandleidingen-motoren/

Kan ik met een passagier rijden met een motor van lager vermogen?

Ja, je kunt met een passagier rijden op een motor met een lager vermogen, maar houd er rekening mee dat de prestaties van de motor mogelijk anders aanvoelen door het extra gewicht. Pas je rijstijl aan en wees voorzichtig tijdens het rijden.

Het delen van het plezier van het motorrijden met een passagier is een geweldige ervaring. Door rekening te houden met de veiligheid en de juiste communicatie, kun je samen genieten van veilige en memorabele ritten. Met Suzuki als je betrouwbare metgezel, kun je met vertrouwen de weg op met je passagier. Volg deze tips, wees alert en geniet van elke kilometer van je avontuur op de weg.