BLOG

Navigeren op de motor: hoe doe ik dat?

3.Motor-navigatie

Navigeren op de motor

Het is tijd om de wereld te verkennen op de motor. Of je nu een doorgewinterde motorrijder bent of net begonnen bent, een goede navigatie kan het verschil maken tussen een heerlijke rit en verdwalen in de middle of nowhere. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin technologie niet meer weg te denken is. Want dankzij de techniek is het mogelijk om super eenvoudig op je bestemming te komen met de motor.

Je smartphone

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone op zak en deze kan je ook gewoon gebruiken als navigatie op je motorfiets. Er zijn verschillende navigatie-apps beschikbaar voor je telefoon, zoals Waze, Google Maps of Kaarten op een Apple iPhone. Deze apps zijn veelal georiënteerd op het gebruik van automobilisten. Met andere woorden: hoe kom je het snelst van A naar B. Het voordeel van Google Maps op de motor is dat je altijd realtime verkeersinformatie hebt, routeaanwijzingen en spraakbegeleiding. Het nadeel is dat het motorrijders vaak niet zozeer gaat om de snelste route, maar om de leukste. En je smartphone is niet altijd opgewassen tegen de trillingen van je motor, wat kan resulteren in bijvoorbeeld een defecte camera, als je geen goede houder gebruikt.

Apps voor motorrijders

Maar wist je ook dat er ook apps zijn die speciaal zijn ontworpen voor motorrijders? Dit zijn apps die rekening houden met de wensen van een motorrijder. We willen natuurlijk leuke bochten, uitdagend hoogteverschil en leuke plekken om te pauzeren. Je vindt dergelijke apps in de appstore van jouw besturingssysteem. Voorbeelden zijn Scenic, Calimoto en Myroute. Nog een voordeel van deze apps is de mogelijkheid van het maken en inladen van eigen routes. De apps met de beste functionaliteiten kosten wel geld. Dit kan per maand of jaarlijks. Maar zo kun je wel de mooiste routes van Nederland op je telefoon zetten.

Quadlock-1-816x612
Test_Interphone_Motocrab_EVO_USB_2

Telefoon op de motor

Zoals je telefoonhouders hebt voor in je auto, heb je die ook voor op je motor. Toch is het van belang dat je ook daadwerkelijk een speciale motortelefoonhouder koopt. Deze zijn namelijk zo gemaakt dat ze bestemd zijn tegen de krachten van de rijwind op de motor. Vaak zeker je de telefoon nog eens extra vast om te voorkomen dat deze eruit kan vliegen. Bovendien zijn de meeste telefoonhouders voor op de motor voorzien van een antitrillings rubber dat voorkomt dat microtrillingen onderdelen van je telefoon kapot maken.

Motornavigatiesysteem

Als je op zoek bent naar een geavanceerdere navigatie-ervaring, zijn er speciale GPS systemen beschikbaar die zijn ontworpen voor motorrijders. Dit zijn stevige systemen die waterdicht zijn en functies hebben die specifiek gericht zijn op de behoeften van motorrijders. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van routes (op het systeem zelf of op de computer) en deze delen met andere motorrijders of een route voor je laten maken door het systeem met jouw specifieke wensen zoals het vermijden van snelwegen, toevoegen van dijkwegen, bochten en leuke tussenstops. Zelfs voor offroad rijden kunnen de meeste systemen routes maken.

99980_04K01_000_suzuki_gps_houder_stuur_f987

Een van de voordelen van een speciaal GPS systeem voor motorfietsen is het gebruiksgemak, zelfs met handschoenen aan. De schermen zijn groot en gemakkelijk afleesbaar, zelfs bij fel zonlicht. Bovendien hebben ze vaak extra functies zoals handsfree bellen, muziekbediening en integratie met je smartphone via Bluetooth. Je hebt wel een goede navigatie-steun nodig - deze vind je in onze accessoires-kiezer bij de Comfort-rubriek. Een goed navigatiesysteem mag dus zeker niet ontbreken op je lijst met spullen voor de vakantie. Het nadeel is dat dit soort systemen wat duurder zijn in aanschaf in vergelijking met het navigeren met een smartphone.