BLOG

Welke spullen heb je nodig als je gaat starten met motorrijden?

Handige tips als je start met motorrijden

Het avonturen van het motorrijden staat op het punt om te beginnen. Maar eerst is het belangrijk om je spullen op orde te hebben. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook om het motorrijden leuker te maken!

Motorhelm

Een motorhelm is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook van cruciaal belang voor je veiligheid. Het kiezen van de juiste motorhelm is echter zo makkelijk nog niet. Je moet rekening houden met de vorm van je hoofd, type helm, veiligheidskeurmerken etc. Koop daarom niet lukraak een helm omdat hij goedkoop is of omdat hij er leuk uitziet. Een goede motorhelm die goed op je hoofd zit beschermt niet alleen beter, maar zal ook comfortabeler zitten. Laat je daarom adviseren in een speciaalzaak.

Helm
Suzuki_LiesZhara -75

Motorkleding

Op een motorhelm na, is het dragen van motorkleding op de motor niet verplicht in Nederland. Neemt niet weg dat het zeer aan te bevelen is om een goede motorkledingoutfit te dragen wanneer je gaat rijden. Beschermende motorkleding verlaagt de kans op letsel aanzienlijk. Bovendien is motorkleding niet meer zoals je gewend bent van vroeger: veel te grote kleding met lelijke kleuren. Nee, tegenwoordig lijkt motorkleding veel meer op de kleding je dagelijks aan hebt. Zo zijn er beschermende spijkerbroeken, jasjes en sneakers waaraan niemand ziet dat je net van de motor bent afgestapt. Er is geen reden om geen motorkleding te dragen, toch?

Motorhandschoenen

Naast een motorhelm zijn motorhandschoenen het meest belangrijke onderdeel van je uitrusting. Ga maar eens na: waarmee wil je jezelf opvangen als je valt? Juist, met je handen. Daarom is het zeker aan te raden om te investeren in een goed paar handschoenen. Bovendien zorgen goede handschoenen ervoor dat je meer controle hebt over je motor.

Suzuki_GSX800RQM3_action_87

Gehoorbescherming

Een zeer onderschatte bescherming voor je lichaam zijn oordoppen. Windruis op de motor is een echte sluipmoordenaar. Zelfs bij kort blootstelling aan windruis op lage snelheid kan de hoogte van de decibellen al schade toebrengen, terwijl je het helemaal niet zo ervaart. Uiteindelijk kan dat leiden tot tinnitus, waarbij je constant een piep hoort. Rijd dus altijd met gehoorbescherming in. Je kunt al voor weinig geld speciale oordopjes kopen voor motorrijders, die de windruis wegfilteren maar het geluid van het verkeer niet. Ook kun je oordoppen op maat laten maken. Dit kan bij de audicien of bij motorbeurzen of open dagen waarbij je met korting een setje kunt laten aanmeten.

Rijbewijs

Je moet in het bezit zijn van een motorrijbewijs voordat je gaat motorrijden. Als je begint met motorrijlessen uiteraard nog niet. Het examen voor je motorrijbewijs bestaat uit drie delen: het theorie-examen, examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming. Afhankelijk van je leeftijd kun je examen doen voor verschillende niveaus. Zo kun je op je 18e examen doen voor de lichte motorfietscategorie, op de 20e voor het A2-rijbewijs en vanaf je 24e mag je examen doen voor een zware motorfiets.

Suzuki_A2-rijbewijs_2

Advies van de expert

Je Suzuki-dealer kan je ook uitstekend adviseren over tal van zaken als je start met motorrijden. Ga eens langs en laat je informeren!