BLOG

Welke autoverzekering past bij mij?

Of je nu overstapt of een nieuwe verzekering wilt, deze tips helpen je bij het kiezen van de beste autoverzekering voor jou.

HOE KIES JE DE BESTE AUTOVERZEKERING?

Een auto moet goed verzekerd zijn. Of je nu net een nieuwe auto uit de showroom hebt gereden of een tweedehands op de kop hebt getikt. Het uitzoeken van een autoverzekering kan een tijdrovende klus zijn. Want waar moet je op letten in het doolhof van aanbieders? Betaal je niet teveel premie? En past de autoverzekering wel goed bij jouw huidige situatie?

Eén ding is zeker; het vergelijken van autoverzekeringen is heel belangrijk!
Lees hier hoe je de beste autoverzekering kiest in 7 tips.

1. Bedenk van tevoren wat je zoekt

Voor je begint aan de zoektocht naar de autoverzekering die het best bij jou past; vraag jezelf af wat je verzekering voor jou moet dekken. Natuurlijk staat de wettelijke aansprakelijkheid vast, maar er is veel meer keuze. Om een goede keuze te maken, lichten we kort de verschillende dekkingen toe:

Wettelijke Aansprakelijkheid

De Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking (WA) is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig bezit. Deze dekking is de basis van alle autoverzekeringen.

Wat is er gedekt bij alleen een WA-verzekering? Hoofdzakelijk de schade aan anderen. Kortom: als jij aansprakelijk bent voor een aanrijding met een andere weggebruiker, dan vergoedt de verzekeraar zijn/haar schade.

Beperkt Casco

Als je meer dekking wil dan alleen WA kan je kiezen voor ‘Beperkt Casco’ ook wel ‘WA+ genoemd. Met dit type autoverzekering ben je gedekt voor alles wat een WA-verzekering ook dekt, inclusief bepaalde schades aan jouw auto. Dat zijn schades ontstaan door bijvoorbeeld diefstal, brand, storm, hagel of een aanrijding met een dier.

Let op: Niet elke verzekeraar biedt echter dezelfde beperkt casco-dekking, dus kijk goed in de voorwaarden om er zeker van te zijn dat je gedekt bent voor wat voor jou belangrijk is.

Allrisk

Wil je dat je auto compleet verzekerd is, dan kan je kiezen voor een Allrisk verzekering. Dit is de meest uitgebreide dekking van alle autoverzekeringen. Raak je bijvoorbeeld in een slip en ligt je auto daarna volledig in de kreukels, dan keert de Allrisk autoverzekering een bedrag uit om een andere auto te kopen.

Let voordat je kiest voor een allrisk verzekering wel op of het gaat om een nieuwwaarde- of occasionwaardegarantie. Dat bepaald of je bij schade opnieuw een auto van dezelfde aankoopwaarde kan kopen. Veel verzekeringen dekken echter alleen de dagwaarde van je auto. Allrisk verzekeringen worden vaak gekozen voor nieuwe of jonge auto’s.

2. De premie is voor iedereen anders

De premie van je autoverzekering is afhankelijk van heel veel factoren. Zo kijkt de verzekeraar naar je postcode, je leeftijd en hoeveel kilometer je per jaar denkt te rijden. Daarnaast is het van belang je de auto privé of (ook) zakelijk rijdt en wat het aantal schadevrije jaren is dat je hebt opgebouwd. De verzekeringspremie is dus voor iedereen verschillend.

3. De premie is niet het belangrijkste

We staren ons vaak blind op de maandelijkse premie voor een autoverzekering. Maar dat moet niet de leidende factor zijn. Vergelijk verzekeringen met elkaar, want regelmatig blijkt dat je voor slechts een paar euro meer per maand ook voor veel meer zaken verzekerd bent.

4. Check je schadevrije jaren

Hoe weet je precies hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dit kan je eenvoudig terugvinden op jouw persoonlijke pagina van je huidige verzekeraar.

Daarnaast kan je het aantal schadevrije jaren checken in Roy-data. Roy-data is de database voor de verzekeringsmarkt van motorrijtuigen, waarin de royementsgegevens zijn opgenomen. Particulieren kunnen hier kosteloos gebruik maken van hun inzagerecht.

Heb je een leaseauto gereden? Dan kan je een verklaring van het aantal schadevrije jaren opvragen bij je leasemaatschappij.

Het aantal schadevrije jaren is belangrijk voor je nieuwe verzekering. Op basis van deze jaren kan de verzekeringsmaatschappij inschatten wat het risico is om jou als klant te accepteren. Het is ook logisch, want hoe lager het risico, des te lager kan de premie zijn als het alleen om de schadevrije jaren gaat.

5. Kijk naar het aantal kilometers die je rijdt, eigen risico en pechhulp

Kijk eerst naar het aantal kilometers die je gemiddeld per jaar rijdt. Dat is vaak minder dan je denkt. Dit aantal bepaalt voor een belangrijk deel je verzekeringspremie.

Kijk ook goed naar het eigen risico bij schade, zoals veelvoorkomende ruitschade. Daarnaast omvat een verzekering ook vaak pechhulp. Bij Suzuki is pechhulp met Europadekking inbegrepen bij de Suzuki Service Card.

6. Bedenk of je medepassagiers wilt meeverzekeren

Heb je de autoverzekering gekozen die bij jouw situatie past? Dan kan je eventueel ook je passagiers meeverzekeren. Denk dan aan een ongevallen-inzittendenverzekering (OI) en een schadeverzekering inzittenden (SVI). Daarbij kan je nog kiezen voor een rechtsbijstandverzekering, die eventuele rechtshulp vergoedt.

Wat is het verschil tussen OI en SVI?
Een OI keert uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van personen in de auto, dit zijn vaste bedragen die vermeld staan op het polisblad. De SVI dekt de geleden materiële schade, zoals aan de kleding.

7. Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Weet je wat je met een verzekering gedekt wilt hebben en welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt? Dan kun je beginnen met vergelijken.

Vul je schadevrije jaren en het aantal kilometers die je denkt te gaan rijden in op de website van diverse verzekeraars.

Checklist
  • Let bij het vergelijken op of er wel of geen sprake is van eigen risico.

  • Is er sprake van vervangend vervoer en is dit wel of niet gedekt?

  • Let ook op andere mogelijke verschillen, zoals een regeling voor een tweede auto in het gezin of voor thuiswonende kinderen.

  • Sommige verzekeraars geven korting als je ook andere verzekeringen bij hen hebt afgesloten, als je hoger bent opgeleid of aantoonbaar veilig rijdt.

Verzekeren bij Suzuki

Of je nu een gloednieuwe Suzuki wilt verzekeren of een gebruikte, bij Suzuki sluit je snel en eenvoudig een verzekering af tegen een scherpe premie. Bij Suzuki kan je altijd terecht bij je eigen Suzuki-dealer, die alle zorgen uit handen neemt. Daarnaast ben je bijvoorbeeld verzekerd van vervangend vervoer en betaal je geen eigen risico als de dealer de schade herstelt. Wil je Suzuki meenemen in je vergelijking naar de beste verzekering voor jou? Bekijk dit handige overzicht.