BLOG

Wegenbelasting hybride auto; zoveel moet je betalen

Suzuki rust bijna al zijn modellen uit met hybride-aandrijving: Smart Hybrid, Full Hybrid of Plug-in Hybrid. Met die laatste twee kun je zelfs elektrisch rijden. Met een hybride-auto verbruik je minder benzine en rijd je dus zuiniger. Maar wat kost de wegenbelasting van een hybride-auto?

Wegenbelasting hybride-auto

Met een hybrid betaal je net zoveel wegenbelasting als met een niet-hybride-auto. Geen voordeel dus? Wél als je in een Suzuki rijdt. Want hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting je betaalt. En laten de modellen van Suzuki nou net kampioenen lichtgewicht zijn!

Suzuki Ignis: minder wegenbelasting

Neem de Suzuki Ignis. Deze Ultra Compacte SUV weegt maar 835 kg*. Hiermee is het de lichtste auto in zijn segment! En omdat de Ignis zo licht is, betaal je minder wegenbelasting. Als je in de provincie Utrecht woont, is dit € 23,- per maand (februari 2024). Met een zwaardere auto (gewichtsklasse 951-1.050 kg) loopt dit al op tot € 38,- per maand. Dus met de Ignis ben je per jaar € 180,- voordeliger uit!

Zuinigste hybride-auto

En dan is de Suzuki Ignis ook nog eens hartstikke zuinig vanwege zijn Smart Hybrid-technologie. Met de Ignis Comfort handgeschakeld rijd je zomaar 1 op 20,5 gemiddeld! Dus als je een auto zoekt waarvan de maandlasten écht laag zijn, kun je niet om de Suzuki Ignis heen.

Minder hybride wegenbelasting

Ook de Suzuki Swift weegt niet veel. De wegenbelasting van deze hybride auto is daarom ook lager dan je wellicht verwacht. Als je in Noord-Holland woont, betaal je maar € 29,- per maand aan wegenbelasting. Probeer maar eens een hybride-auto te vinden met minder wegenbelasting! Daarnaast is de nieuwe Swift de zuinigste mild hybrid van Nederland.

Wegenbelasting plug-in hybride

Als je een Plug-in Hybrid rijdt, zoals de Suzuki Across, betaal je ook minder wegenbelasting. Dan profiteer je namelijk van 50% korting op de motorrijtuigenbelasting, zoals de wegenbelasting officieel heet. Dit belastingvoordeel geldt tot en met 31 december 2024. Dan houdt het voordeel niet meteen op, want in 2025 krijg je nog altijd 25% korting.

Private lease auto en wegenbelasting

Kies je voor private lease, dan is de wegenbelasting al inbegrepen in het maandtarief. Je hoeft dat niet extra te betalen voor zaken als wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie. Geen financiële verrassingen dus. Met de Ignis als private lease auto rijd je al vanaf € 295,- per maand** in een gloednieuwe Ignis.

Wegenbelasting elektrische auto

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot en met 2024 geen wegenbelasting. Suzuki heeft echter nog geen volledig elektrisch model, maar die komen er wel aan! Lees er hier meer over.
Je kunt al wel met de Suzuki Vitara 1.5 Hybrid en de S-Cross 1.5 Hybrid korte afstanden elektrisch rijden. Net als met de Suzuki Across Full Hybrid. Hiermee rijd je tot 75 kilometer elektrisch. Dat is in veel gevallen voldoende voor woon-werkverkeer.

* Comfort, Select en Style, handgeschakeld.
** Suzuki Financial Services leasetarief d.d. 23-02-2024, per maand o.b.v. Suzuki Private Lease, 75 mnd, 5.000 km/jaar