BLOG

4x4 auto of terreinwagen

4x4 is toch zestien? Ja, dat klopt, maar in de autowereld slaat 4x4 op vierwielaandrijving: vier wielen, die allemaal zijn aangedreven. De codes 4x4, 4WD (Four Wheel Drive) en AWD (All Wheel Drive) betekenen allemaal hetzelfde. Bij Suzuki vind je de 4x4 auto van je dromen.

Een stoere 4x4-auto

Wie droomt er niet van: met een stoere 4x4-auto de gebaande wegen verlaten en op avontuur gaan in het terrein. Of gewoon kunnen vertrouwen op de extra veiligheid die vierwielaandrijving biedt als de openbare weg nat of glad is. De aanduidingen 4x4, 4WD en AWD duiden allemaal op avontuurlijke mogelijkheden en veiligheid.

Kleine Suzuki 4x4

Wie aan Suzuki en 4x4 denkt, denkt natuurlijk direct aan de legendarische Jimny 4x4, de stoere en avontuurlijke alleskunner. De compacte Jimny Professional is ongekend sterk in het terrein en bedoeld voor bedrijfsmatige inzet, dus op zogenoemd grijs kenteken. Deze kleine terreinwagen is uitgerust met AllGrip Pro-vierwielaandrijving: je kunt met een aparte pook en bij snelheden tot 100 km/u de vierwielaandrijving inschakelen. De motorkracht wordt dan gelijkmatig over alle wielen verdeeld. Met deze kleine 4x4-auto kun je buitengewoon goed offroad uit de voeten.

Bekijk de Suzuki Onderweg video waarin 4x4 expert Tim laat zien wat de Suzuki Jimny allemaal kan in het terrein!

Kleine 4WD auto

Het zal je misschien verbazen, maar ook de Suzuki Swift is leverbaar met vierwielaandrijving. In dit geval heet het 4x4-systeem AllGrip Auto. Nu zul je met deze sportieve hatchback niet vaak onverharde wegen in gaan, maar het kán dus wel. AllGrip Auto werkt geheel automatisch, wat vooral een groot voordeel is bij moeilijke weersomstandigheden op de openbare weg. Zodra AllGrip Auto merkt dat de voorste wielen hun grip op de weg verliezen, verdeelt het de aandrijving automatisch naar alle vier wielen. Geen zorgen dus bij sneeuw, ijzel of modder.

4x4 terreinwagen

Natuurlijk is ook de Suzuki Vitara 4x4 – van oudsher een uitstekende 4x4 terreinwagen en een van de populairste compacte SUV’s – voorzien van Allgrip-vierwielaandrijving: AllGrip Select, net als overigens de S-Cross. AllGrip Select biedt keuze uit vier rijstijlen: Auto om zuinig te rijden, Sport voor een sportievere rijstijl, Snow voor optimale grip in de sneeuw of op een onverharde weg, en Lock voor als je tóch even vaststaat in modder of sneeuw, dan krijgen de achterwielen meer aandrijving en kan je Suzuki 4x4 SUV zich weer lostrekken.

Grote Suzuki 4x4 SUV

Ook de Across, de robuuste, ruime en sportieve SUV van Suzuki, is er met 4WD. Dat is echter een ander systeem dan dat van de andere modellen van Suzuki en heet E-Four. De Across is namelijk in principe een voorwielaangedreven plug-in hybride SUV, waarvan de elektromotor op de achteras – afhankelijk van de omstandigheden – de achterwielen aandrijft voor extra grip en stabiliteit. De Across kan maar liefst 75 kilometer volledig elektrisch afleggen en is met een gemiddeld benzineverbruik van slechts 1 liter op 100 km bijzonder zuinig.