Weekend weg met de motor naar *Luxemburg*
BLOG

Weekend weg met de motor naar Luxemburg

Luxemburg is een klein maar prachtig land in het hart van Europa. Het biedt motorliefhebbers absoluut een unieke ervaring om te genieten van indrukwekkende landschappen, historische bezienswaardigheden en uitdagende wegen. Het maakt niet uit of je een voorkeur hebt voor bochtige bergpassen, serene plattelandswegen of het verkennen van pittoreske dorpjes, Luxemburg heeft het allemaal wel in huis.

Luxemburg7

Motorrijden in Luxemburg

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van motorrijden in Luxemburg is de overvloed aan adembenemende natuur. De groene heuvels van de Luxemburgse Ardennen bieden een schilderachtig decor voor prachtige ritjes. Bovendien zijn de wegen ook nog eens erg goed. In Luxemburg kun je genieten van kronkelende wegen langs glooiende landschappen, beboste valleien en verkoelende rivieren. Vergeet niet om onderweg te stoppen bij een van de vele uitkijkpunten om te genieten van panoramische uitzichten over het landschap.

luxemburg_10780_xl
Vianden

De charme van Luxemburgse kastelen

Luxemburg staat ook bekend om zijn vele kastelen en historische gebouwen die verspreid liggen over het land. Als motorrijder kun je deze culturele schatten gemakkelijk verkennen en een stap terug in de tijd zetten. Het indrukwekkende kasteel van Vianden, dat hoog boven de gelijknamige stad uittorent, is een absolute must-see. Het kasteel dateert uit de 11e eeuw en biedt een fascinerende blik op de middeleeuwse geschiedenis van Luxemburg. Maar zo zijn er nog een aantal kastelen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Kazematten
Luxemburg4

Stedentrips op twee wielen

Naast de prachtige natuur en historische bezienswaardigheden heeft Luxemburg ook charmante steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De gelijknamige hoofdstad, Luxemburg, is een moderne stad vol contrasten. Hier kun je met je motor door smalle straatjes rijden, omringd door historische architectuur maar ook voor het shoppen in moderne winkels kun je hier prima naar toe. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Kazematten van Luxemburg, een netwerk van ondergrondse vestingwerken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Verder kun je ook naar steden als Esch-sur-Alzette, Echternach en Diekirch.

Luxemburg6

Motorvriendelijke voorzieningen

Luxemburg verwelkomt graag toeristen en dus ook motorrijders. Er zijn tal van motorvriendelijke accommodaties beschikbaar in het hele land. Of je nu liever in een charmante herberg verblijft of wilt genieten van het comfort van een hotel, er zijn opties voor elk budget en elke smaak. Wil je low-budget overnachten? Er zijn legio campings te vinden in Luxemburg, ook met kleine boshutjes of bestaande tenten. Ook zijn er genoeg gezellige restaurants en cafés waar je even kunt relaxen na een dagje sturen.

Luxemburg biedt nog een voordeel voor motorrijders, namelijk de prijs van brandstof. De literprijs voor benzine (en diesel) ligt een stuk lager dan in Nederland omdat de hoogte van de accijnzen lager ligt.

Tips voor een geslaagde motorvakantie in Luxemburg

Als je van plan bent om met de motor naar Luxemburg te gaan, zijn hier enkele nuttige tips om je reis nog aangenamer te maken:

  • Luxemburg heeft serieuze stuurmanswegen die soms best onoverzichtelijk zijn. Wees alert en houd je aan de snelheid.
  • Vrijwel iedere B-weg in Luxemburg is een genot om op te rijden. Zelfs als je geen route maakt, kun je je uitstekend vermaken.
  • Ondanks dat Luxemburg niet zo heel groot is heeft het wel uitstekende offroad wegen die legaal te rijden zijn. Check eerst even goed of de weg geen eigendom van iemand is.
  • Luxemburg heeft hetzelfde klimaat als Nederland. Dat wil zeggen dat er wel eens een buitje kan vallen. Een regenpak mee kan geen overbodige luxe zijn.
Luxemburg.1

Bikes Xpress ging in 2023 op pad met de Suzuki GSX-S950 en de GSX-S1000 – beide in MotoGPtm+ edition – voor een tweedaagse trip met overnachting in Luxemburg, en dat bleek niet alleen een goede bestemming om prachtige routes met mooie vloeiende bochten op perfect asfalt te kunnen rijden, maar ook geknipt voor de streetfighters!