Maak je motor *klaar voor het voorjaar!*
BLOG

Maak je motor klaar voor het voorjaar!

Handige tips om je motorfiets klaar te maken voor het voorjaar

Als het voorjaar nadert, begint het bij de meeste motorrijders te kriebelen. Want het moment om weer op de motor te stappen is bijna daar! Omdat je motorfiets misschien een tijdje heeft stilgestaan, is het belangrijk om hem voor de eerste rit goed te controleren. We zetten diverse tips op een rij om je motor klaar te maken voor het voorjaar.

Onderhoud bij de dealer

Vooraf willen we graag het volgende benadrukken: ook al kun je veel controles en bepaald onderhoud zelf doen, het blijft belangrijk om je jaarlijkse onderhoudsbeurt bij de Suzuki-dealer te laten uitvoeren. Juist als je aanspraak wilt blijven maken op de (aanvullende) garantie van Suzuki Nederland, dienen de onderhoudsbeurten volgens de voorschriften vermeld in het instructieboekje te worden uitgevoerd door een officiële, Nederlandse Suzuki-dealer.

Suzuki Service

De eerste controles

De technische basischeck van de motor kun je prima zelf. Ken jij alle controlepunten nog uit je hoofd? BRAVOK. Dit is een afkorting voor achtereenvolgens: banden/brandstof (B), remmen (R), accu/aandrijving (A), verlichting/vering (V), olie (O) en koeling (K).

Suzuki_motoren_onderhoud_3

Banden

Controleer bijvoorbeeld eerst de bandenspanning, want een te lage bandenspanning onveilig en resulteert in een hoger brandstofverbruik. Bovendien slijten je banden sneller. De juiste spanning staat bij Suzuki op de sticker boven je ketting op het spatbord. We adviseren om de bandenspanning om de maand even te controleren/bij te vullen want banden verliezen over tijd toch altijd wat spanning.

Check ook of de voorrem en achterrem nog voldoende ‘bite’ hebben. Als er genoeg druk in het remsysteem zit, is dat goed nieuws.

Accu

Waarschijnlijk stond je motorfiets tijdens de wintermaanden aan de druppellader. Je motor zal daardoor vrijwel direct starten, maar dat wil niet zeggen dat je accu in goede gezondheid verkeert. Met name oudere accu’s kunnen na de winter sporen van slijtage vertonen. De eerste keer starten is vaak geen probleem, maar het is ook fijn dat de accu daarna zijn werk goed doet. Controleer dit zorgvuldig of ga even langs bij je Suzuki-dealer.

Suzuki_motoren_onderhoud_2
GSX-S1000GX_M4_QU5_Action_53_2

Verlichting

Motorrijden is ook zorgen dat je gezien wordt, vooral omdat de zon in het voorjaar nog best laag staat. Controleer daarom zorgvuldig de verlichting, van de koplamp tot het achterlicht, maar ook je kentekenverlichting en richtingaanwijzers. Controleer of het remlicht achter ook werkt met het voetpedaal. Het is een makkelijk klusje, maar wel heel belangrijk. Loop een simpel rondje om de motor met alarmlichten aan. Als je in de buurt van een muur staat kan je goed zien of je achterrem oplicht bij gebruik.

Ketting

De ketting van een motorfiets is een belangrijk onderdeel, dus is het verstandig die goed te smeren en ’m ook op de juiste spanning te brengen. Dat is beter voor de aandrijflijn van je geliefde tweewieler. Reinig de ketting met een speciale kettingreiniger en een borstel. Droog hem vervolgens met een doek. Dit is het moment waarop je de ketting kunt beoordelen op slijtage of beschadigingen. Is dit het geval, ga dan langs bij de dealer voor een nieuwe set tandwielen en een nieuwe ketting. Zie je dat de ketting nog mee kan, smeer hem dan goed in met kettingspray.

Suzuki_motoren_onderhoud_1
Suzuki_motorfiets_motorolie_verversen

De krachtbron verdient ook aandacht

Controleer allereerst onder je motor of er geen vloeistoffen liggen. Zie je lekkages, laat hier dan eerst naar kijken.

Als het goed is heb je je motor voor de winterstalling weggezet met een volle tank om condensvorming en dus roest in de tank te voorkomen. Bij voorkeur heb je hier ook een flesje TUNAP 974 bij gegooid om de brandstof te conserveren en je brandstofsysteem te beschermen. Indien je de motor niet hebt weggezet met een volle tank, vul hem dan met verse benzine.

Controleer ook het motoroliepeil. De motor moet wel koud zijn en op een vlakke ondergrond staan als je de olie peilt. Check ook het peil van de koelvloeistof. Controleer tegelijkertijd of er ‘zweetplekken’ zijn ontstaan op het blok. Je wilt namelijk niet dat er vloeistoffen lekken. Zorg er daarnaast voor dat je de motorolie ververst volgens de olieverversingsintervallen zoals vermeld in het onderhoudsboekje van je motor, of in ieder geval jaarlijks.

Textiele motorkleding

Niet alleen de motorfiets moet in goede staat verkeren. Hetzelfde geldt voor je motorkleding. Zorg ervoor dat je motorkleding fris is. Het wassen van textiele motorkleding kan best, maar dan wel zonder wasverzachter of waspoeder. Alleen vloeibaar wasmiddel of speciale motorreinigingsmiddelen zijn geschikt om je motorkleding te wassen. Je wilt niet dat je membraan aangetast wordt.

Suzuki_motorfiets_voorjaar_klaarmaken
Suzuki_GSX-S1000GX_motorfiets_voorjaar_klaarmaken

Lederen motorkleding

Lederen motorkleding moet je op een andere manier schoonmaken, bijvoorbeeld met een speciale lederspray. Even schoonwrijven met een katoenen doek en klaar. Je motorkleding is dan snel weer als nieuw. Maak ook het vizier van je motorhelm schoon. Is het vizier niet meer 100 procent helder? Overweeg dan vervanging. Denk bij een motorhelm ook aan het reinigen van de binnenvoering. Die is uitneembaar. Gebruik voor het schoonmaken lauw water, groene zeep of een zeepvrij wasmiddel. Laat het wel goed drogen.

Fris en fruitig

En omdat je best mag pronken met je motorfiets, kun je hem voor vertrek ook grondig wassen. Omdat je alle onderdelen dan ook weer even van dichtbij ziet, bespeur je sneller eventuele mankementen.

Nadat je al deze stappen hebt gevolgd, kan het genieten gaan beginnen! Tot slot: zorg ook dat je met de juiste motorverzekering op pad gaat, want het verzekeren van je motor is een belangrijke stap in het motorrijden.

Suzuki_motor_poetsen

Extra tips:

  • Gebruik voor je eerste rit het liefst E5 kwaliteitsbenzine. Deze brandstof biedt een optimale verbranding, waardoor je krachtbron goed schoon wordt.
  • Voeg een brandstofsysteemreiniger en -beschermer toe aan de tank benzine voordat je in het voorjaar op de motor stapt.
  • Overweeg een ​​onderhoudsbeurt in te plannen bij de Suzuki dealer. Je motorfiets is dan zeker weten in optimale conditie voor het nieuwe motorseizoen.
  • Is je motorhelm nog in goede staat? Zo niet, vervang deze dan. Een oudere motorhelm biedt niet de bescherming van een nieuw exemplaar.
  • Hebben je banden nog voldoende profiel op het loopvlak en wangen? Zo niet, vervangen!
  • Wees voorzichtig met middelen als Glassex, keukenpapier of zakdoekjes op vizieren met pinlock. Deze middelen kunnen de toplaag aantasten en krasjes ver­oorzaken.