Tips om je motor *schoon* te maken
BLOG

Tips om je motor schoon te maken

Schoonmaaktips

In de wintermaanden is het ideale moment aangebroken om jouw motor de zorg te geven die hij verdient. Daarom delen we in deze blog nuttige tips om je motor grondig te reinigen en voor te bereiden op het komende seizoen, zodat hij straalt alsof hij net uit de showroom rolt. Maar ook als je in de winter doorrijdt moet je juist regelmatig je motor goed wassen om de pekel te verwijderen.

Suzuki_motor_schoonmaakmiddelen

Het nut van een schoonmaakroutine

Regelmatig schoonmaken van jouw Suzuki motor is meer dan een esthetische keuze; het is cruciaal voor het behoud van de motor. Vuil en gruis kunnen de lak en onderdelen beschadigen, waardoor slijtage optreedt. Door jouw motor schoon te houden, zorg je voor soepelere prestaties, voorkom je vroegtijdige slijtage en behoud je de waarde van jouw motor. Een goed onderhouden motor levert niet alleen betere prestaties, maar geeft ook meer rijplezier.

Een gestructureerde aanpak is essentieel voor een effectieve schoonmaak:

Stap 1: Afspoelen : Begin met het afspoelen van je motor om los vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt krassen tijdens het schrobben.

Stap 2: Motorreiniger: Gebruik een gespecialiseerde motorreiniger voor een diepe reiniging. Let op vet- en vuilophopingen, vooral op moeilijk bereikbare plekken.

Stap 3: Vieze plekken: Schenk extra aandacht aan de uitlaat, velgen en andere vuile plekken. Deze gebieden vereisen vaak een krachtigere reiniging.

Stap 4: Drogen: Droog je motor zorgvuldig met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.

Stap 5: Beschermlaag: Eindig met het aanbrengen van een beschermende was of coating. Dit helpt de lak te beschermen en vergemakkelijkt toekomstige schoonmaakbeurten.

Zachte spons of doek gebruiken

Het gebruik van een zachte spons of microvezeldoek is cruciaal bij het schoonmaken van jouw motor. Dit helpt om krassen op de lak en chrome delen te voorkomen. Harde schuursponsjes of ruwe materialen kunnen onherstelbare schade aanrichten, vooral bij gevoelige modellen. Een zachte aanpak garandeert dat jouw Suzuki motor er altijd onberispelijk uitziet, zonder het risico op beschadiging van de lak.

Suzuki_motor_poetsen
Suzuki_motor_schoonmaken

Emmer regelmatig reinigen

Het regelmatig schoonmaken van je emmer tijdens het wasproces is een kleine, maar belangrijke stap. Dit voorkomt dat je vuil en gruis terug over je motor verspreidt, wat krassen en schade kan veroorzaken. Zorg altijd voor schoon water bij elke stap van het schoonmaakproces. Dit draagt bij aan een glanzende en streeploze afwerking van je motor.

Windscherm schoonmaken

Het schoonmaken van het windscherm van je motor vereist een delicate aanpak. Gebruik alleen water om krassen en beschadigingen te voorkomen. Chemische reinigingsmiddelen of ruwe doeken kunnen het plastic aantasten, waardoor het zicht belemmerd wordt. Als je toch een reiniger moet gebruiken, kies dan voor een product dat speciaal voor windschermen is ontwikkeld. Een helder en krasvrij windscherm zorgt voor een veilige en plezierige rijervaring.

99980-DL650-BRK.jpg

Do's and Don'ts

Do's:

  • Gebruik speciale motorreinigingsproducten voor het beste resultaat.
  • Controleer alle vloeistofniveaus na het schoonmaken.
  • Gebruik een luchtcompressor om water uit moeilijke plekken te blazen.
  • Zorg er voor dat je de ketting van je motorfiets na het afspoelen, afdroogt en regelmatig insprayed en op die manier goed vet houdt.

Don'ts:

  • Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen, deze kunnen te agressief zijn voor je motor.
  • Was de motor niet als deze nog warm is.

Klaar voor het nieuwe seizoen!

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw Suzuki motor niet alleen geweldig presteert, maar ook schittert op de weg. Regelmatig onderhoud en de juiste schoonmaaktechnieken houden jouw motor in topvorm, klaar voor elk avontuur. Voor gedetailleerde stappen over hoe je jouw motorfiets winterklaar maakt, kun je onze speciale blog bekijken op: Hoe maak je een motorfiets winterklaar? Dus neem die spons, ga aan de slag, en geniet van een glanzende, als-nieuwe motor die hoofden doet omdraaien waar je ook rijdt!

Suzuki_motoren_service_onderhoud_2

Heeft jouw motor nog extra aandacht nodig zoals onderhoud of schadeherstel? Neem dan contact op met jouw Suzuki-dealer.