Mag je eigenlijk wel met je motor *tussen de file door*?
BLOG

Mag je eigenlijk wel met je motor tussen de file door?

Tussen de files rijden met de motor

Tegenwoordig zijn files en opstoppingen niet meer weg te denken uit het verkeersbeeld. Eén van de voordelen van motorrijden is dat je tussen de file door kunt, toch? De verleiding is groot om tussen de rijen met auto’s en vrachtwagens door te gaan. Maar mag ‘filerijden’ of ‘lane splitting’ eigenlijk wel?

filefilteren
motor-file

Mogen motorrijders tussen de file door rijden?

Het antwoord is ja. Al moet daar wel bij vermeld worden dat het niet bij wet is bepaald dat motorrijders tussen de file door mogen rijden. Het is meer een gedrag dat niet wordt bestraft. Er kleven echter wel gedragsregels aan vast. Die zijn als volgt:

  • Het snelheidsverschil tussen de motorrijder en de auto’s mag niet meer dan 10 km/u bedragen.
  • Geef waarschuwingssignalen door alarmlichten aan te zetten.
  • Kies als rijpositie het midden tussen de twee meest linkse banen.
  • Passeer je de file met meerdere motorrijders, houd dan minimaal twee autolengtes afstand.
  • Voeg in een rijstrook wanneer de file weer op gang komt.

Waar mag een motorrijder niet rijden in de file?

Het passeren van de file is dus in principe toegestaan, mits de gedragscode wordt bewaakt. Bij het inhalen mag je geen gebruik maken van:

  • Vluchtstrook: de strook uiterst rechts van de rijbaan, bedoeld voor hulpverlening.
  • Redresseerstrook: de asfaltstrook tussen de linker rijstrook en de linker vangrail; hier ligt veel vuil.
  • Doelgroepstrook: weggedeelten bedoeld voor o.a. bussen of vrachtwagens. Maar ook de trambaan valt hier onder.
  • Verdrijvingsvlakken en puntstukken.
  • Een rij wachtende auto’s voor een verkeerslicht valt niet onder een file op de autosnelweg en dus mag je daar niet vooraan de rij gaan staan.
verdrijvingsvlak

Waarom tussen file door?

Hoewel het voor veel automobilisten eruit ziet alsof een motorrijder voor eigen gewin de file probeert te mijden – en dat is ook wel een beetje zo natuurlijk – heeft tussen de file door rijden ook zeker te maken met de veiligheid van de motorrijder. De meeste ongelukken in de file wordt veroorzaakt door achteropkomend verkeer en dan wil je als motorrijder niet de laatst aangesloten zijn…

Waar kunnen automobilisten rekening mee houden?

Als automobilist kun je de veiligheid van een motorrijder ook verhogen tijdens een file:

1.Kijk in je spiegels

Omdat motorrijders vaak over het hoofd worden gezien, is het bij het naderen van een file extra belangrijk dat je goed in je spiegels kijkt. Schuif alvast een beetje op zodat er ruimte ontstaat voor de motorrijder om tussen twee banen te rijden.

2. Van rijstrook wisselen

Het wisselen van rijstrook is misschien wel marginaal sneller, het wekt irritatie op bij andere weggebruikers en is gevaarlijk voor motorrijders. Misschien wel de meest voorkomende ongelukken met motorrijders in de file. Als automobilist is het verplicht om een motorrijder voor te laten gaan in de file als je van rijstrook wilt wisselen. Kijk daarom dus altijd goed in je spiegels én in je dode hoek om er zeker van te zijn dat er geen motorrijder is die jou wil passeren.

3. Portier openen

Op warme dagen in een stilstaande file willen mensen nog wel eens de portier van hun auto openzetten. Open daarom alleen het portier als het strikt noodzakelijk is. De gevolgen voor een motorrijder kunnen niet te overzien zijn als hij tegen een open portier rijdt. Gebruik voor verkoeling daarom liever de airconditioning of een open raam.

motor-filerijden

Filerijden in het buitenland

De voorschriften met betrekking tot het motorrijden tussen fileverkeer variëren wereldwijd. In sommige landen is het bijvoorbeeld niet toegestaan voor motorrijders om zich tussen het fileverkeer te bewegen. Aan de andere kant bestaan er ook landen waarin er nauwelijks voorschriften zijn omtrent filerijden. Als je van plan bent om binnenkort naar het buitenland te reizen, is het raadzaam om altijd de geldende verkeersvoorschriften van het desbetreffende land te controleren voordat je op pad gaat.