BLOG

Veilig rijden in de winter

Veilig rijden in de winter:
wat kan ik doen?

Het is weer glibberen en glijden in de koudste maanden van het jaar! En hoewel een nieuwe Suzuki beschikt over actieve en passieve veiligheidssystemen kan het zeker geen kwaad in de winter extra goed voorbereid de weg op te gaan. In deze blog lees je hoe je dat kunt doen. Laat de winter maar komen!

Wintercheck-suzuki-header_N.jpg

Wel of geen winterbanden?

Het is een discussie die ieder najaar weer de kop opsteekt: moet ik winterbanden onder mijn auto leggen of niet? Het antwoord is simpel: onder winterse omstandigheden zijn winterbanden altijd de beste keuze. Bij lage temperaturen en nat wegdek, dus ook bij sneeuw of ijzel, bieden winterbanden de meeste grip. Je stuurt gewoonweg makkelijker en bij remmen sta je sneller stil. In sommige landen in de EU zijn winterbanden zelfs verplicht! In het zachte Nederlandse klimaat bieden all-seasonbanden een degelijk alternatief op zomer- en winterbanden. Maar bij echte winterse temperaturen en sneeuw bieden winterbanden meer grip en in de zomer hebben zomerbanden een kortere remweg dan all-seasonbanden.

Ruitenvloeistof met antivries

De winter staat garant voor vieze wegen door bijvoorbeeld strooizout en neerslag. Dat komt vervolgens terecht op de voorruit van de auto. Combineer dat met een laagstaande zon en het is vragen om problemen. Zorg daarom dat je altijd voldoende ruitenvloeistof in het betreffende reservoir van je auto hebt, zodat je altijd je voorruit kunt schoonmaken. Voor de winter zijn er speciale ruitenvloeistoffen waar antivriesmiddel in zit. Hierdoor bevriest je ruit niet nadat je gesproeid hebt. Je herkent ruitenvloeistof met antivries aan de blauwe kleur – normale ruitenvloeistof is roze. Bekijk de video voor verdere uitleg hoe je zelf vloeistoffen kunt controleren en vullen.

_DSF7668.jpg

Parkeren in de winter: geen handrem

Het is een gewoonte voor iedere automobilist na het parkeren: het aantrekken van de handrem. Maar wanneer het kwik omlaag gaat is het niet aan te raden om je auto op de handrem te zetten, aangezien deze nog wel eens wil vastvriezen. Toch vervelend als je weg wil, niet? Zet daarom je auto in de eerste versnelling of in P als je parkeert en het koud is. Bestuurders van auto’s met een elektrische handrem kunnen wel gewoon de handrem gebruiken, de kans dat die vastvriest is namelijk minimaal.

Pas je rijgedrag aan

Op de weg afstand houden moet logischerwijs ook in de zomer, toch vereist in de winter rijden een aangepast rijgedrag. Bij nat en koud weer wordt de remweg aanzienlijk langer dan bij droge omstandigheden. Matig je snelheid; bij nat weer kan je remweg verdubbelen en bij sneeuw of ijzel zelfs verviervoudigen. Houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan, want dan voorkom je dat je in een slip raakt. En houd niet alleen de auto direct voor je in de gaten, maar kijk goed in de verte. Zo kan je op tijd anticiperen op mogelijk gevaarlijke situaties. Door voldoende afstand te bewaren, goed te anticiperen en je snelheid aan te passen voorkom je ongelukken.

Suzuki_S-Cross_hero_snow.jpg
Autoruit_krabben.jpg

Maak je autoruiten schoon

Zorg er voor dat je voor- en achterruit, de zijramen en de buitenspiegels goed schoon zijn. Als automobilist ben je verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. Alleen een kijkgaatje wegkrabben op je vooruit is dus niet genoeg. Dat geldt ook voor beslagen ramen. Ga nooit met onvoldoende zicht de weg op. Het is niet alleen erg onveilig, je riskeert ook een fikse boete. Leg dus standaard een ruitondooier en een ijskrabber in de auto.

Laat een sterretje in je voorruit repareren

In de winter is het risico dat je een sterretje in je voorruit krijgt groter door vorstschade aan het wegdek. Maar ook het risico op doorscheuren van een sterretje is door de temperatuurverschillen groter. Dit kan zorgen voor een onveilige situatie. Vandaar het advies: laat een sterretje zo snel mogelijk repareren. Wist je dat je hiervoor prima terecht kunt bij je Suzuki-dealer?

Suzuki_ruitschade_service_sterretje_voorruit N
Suzuki_Service_bandenspanning.jpg

Check de bandenspanning

Belangrijk is ook het regelmatig controleren van de bandenspanning, bij voorkeur elke maand. Als de banden de juiste spanning hebben, heb je een betere wegligging en meer grip. De juiste bandenspanning van je Suzuki vind je in het instructieboekje en ergens op je auto, bijvoorbeeld bij het tankklepje of het portier.

Is jouw auto voorzien van een bandenspanning-controlesysteem (TPMS)? Dan is het niet nodig om handmatig controles te doen. Het systeem waarschuwt met een lampje op het dashboard als de bandenspanning in één of meer banden te laag is. Ga, zodra het lampje brandt, meteen op zoek naar een veilige parkeerplek en controleer je banden. Heb je geen lekke band en brandt het lampje? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning.

Eten, drinken, wat warms en handige winterspullen

Iets te eten en te drinken in je auto hebben kan onmisbaar blijken in bepaalde situaties. Je weet immers niet of je pech krijgt onderweg, misschien wel strandt door hevige sneeuwval of gewoon flinke vertraging oploopt door grote files. Het is dan wel lekker als je iets kunt eten en drinken. Ook fijn is een dik vest of een deken, om in ieder geval warm te blijven. Een paraplu is handig om droog te blijven wanneer het regent en je langs de weg komt te staan. Wanneer je tijdens of na sneeuwval de weg op gaat kan het handig zijn om een schepje of speciale matten en (werk)handschoenen in je auto te hebben liggen. Dat kan je net even helpen om gemakkelijker weg te komen.

deken.jpg
Mono.JPG

Rij MONO

We zijn graag verbonden met familie, vrienden en collega’s. Maar onderweg zorgen berichtjes voor de nodige afleiding wanneer er weer een notificatie vanuit onze smartphone klinkt. Zet je mobiel op ‘niet storen’, zodat je niet wordt afgeleid en je je kunt concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen. Lees hier meer over MONO rijden.

Doe een wintercheck

Door een wintercheck te laten uitvoeren weet je zeker dat jouw auto in goede conditie is om de winterse omstandigheden te lijf te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de werking van de verwarming, verlichting en de remmen. Ook het checken van de accuspanning, banden en vloeistoffen is geen overbodige luxe voordat de winter aanbreekt. Kortom, alle punten worden nagelopen die tijdens de winter een belangrijke rol spelen. Een wintercheck kost slechts € 14,95 en met de Service Card Extra is de check helemaal gratis!