Joan Mir wereldkampioen MotoGP™
Persbericht

Joan Mir wereldkampioen MotoGP™

Joan Mir is de nieuwe wereldkampioen in de MotoGP™. De 23-jarige Suzuki-coureur kwam als zevende over de streep in Valencia, tijdens de Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana, de voorlaatste race van het MotoGP-seizoen van 2020.

  • Joan Mir wereldkampioen op Suzuki

  • Team Suzuki Ecstar in de race voor constructeurstitel

  • Na twintig weer wereldtitel voor Suzuki

Kalm

Maandenlang wilde Joan Mir het niet over de wereldtitel hebben. Pas als hij zijn eerste race won, dan zou hij erover na gaan denken. Afgelopen week was het zover, toen Mir zijn eerste overwinning in de MotoGP boekte. Een week na die eerste overwinning, kwam zijn droom ook meteen uit: Mir is de wereldkampioen van 2020.

De Team Suzuki Ecstar-coureur stond dit seizoen zeven keer op het podium, met drie derde en drie tweede plekken, voordat hij op de hoogste trap van het podium mocht klimmen. Ondanks alle druk, wist de 23-jarige Spanjaard kalm en beheerst te blijven in de races en voor resultaten te blijven zorgen.

mgp14joan-mir11.jpg

Seizoen

Het MotoGP-seizoen was dit jaar ongekend spannend, met – tot nu toe – negen verschillende winnaars in veertien races. Mir had een zware start van het seizoen, met twee crashes in de eerste drie races. Hij herpakte zich direct in de vierde race van het seizoen, door een tweede plek binnen te halen in Oostenrijk. Daarna stond Mir in zes van de acht races op het podium.

Dat Suzuki met de GSX-RR een racewinnende motor in handen had, bleek tijdens de achtste ronde, de Gran Premio Michelin de Aragón. Toen won Álex Rins. In totaal stond Rins dit seizoen vier keer op het podium, waarvan vier keer samen met Mir. De overwinning van vorige week, toen de Suzuki-coureurs als eerste en tweede over de streep kwamen, was de eerste 1-2 finish voor Suzuki sinds 1982.

mgp14joan-mir13.jpg

Terugkeer

Het is voor het eerst in twintig jaar dat een Suzuki-coureur de wereldtitel wint. Voor Mir was het Kenny Roberts Jr. die in 2000 het FIM Road Racing World Championship won, de voorloper van het MotoGP-kampioenschap.

Suzuki is al sinds het begin van de jaren '70 actief in de topklasse van de motorsport. Na een afwezigheid van vier jaar, keerde Suzuki in 2015 terug met een nieuw team onder leiding van Davide Brivio en ook met een nieuwe motor: de GSX-RR. In de afgelopen jaren ontwikkelde het team zich tot een van de uitdagers voor de wereldtitel. Sinds 2019 bestaat het rijdersduo uit Joan Mir en Álex Rins. Beide coureurs rijden in elk geval tot en met 2022 voor Suzuki.

mgp14joan-mir1.jpg