Vissen bij slecht weer: *handige tips*
BLOG

Vissen bij slecht weer: handige tips

Tips voor vissen bij slecht weer

Hoewel vissen in slechte weersomstandigheden uitdagend kan zijn, biedt het ook zeker voordelen en kansen op een goede vangst. In deze blog leggen we uit waarom vissen bij slecht weer eigenlijk best leuk is en geven we handige tips om het beste uit je vissessie te halen. 

Waarom vissen met regen?

Er is een aantal redenen waarom vissen in de regen juist veel voordelen biedt. De eerste ligt misschien erg voor de hand, maar is niet minder logisch: er is simpelweg minder concurrentie van andere vissers langs de waterkant of op het water. Een andere reden is dat sommige vissoorten actiever worden bij regen of een dalende luchtdruk. Tot slot: regen gaat vaak gepaard met wind wat weer voor golven zorgt in het water en dat brengt de onderwaterwereld een beetje in beweging. Omdat kleine prooien dan met de stroming worden meegevoerd langs hun schuilplaats, is dat het ideale moment voor onderwaterjagers om in actie te komen.

Tip 1: Check de weer-app
Eén van de handigste tools om het weer in de gaten te houden is een weer-app, zoals Buienradar. Deze download je eenvoudig op je smartphone waarna je direct op de hoogte bent van de weersvooruitzichten. Zo wordt het inspelen op een regenbui makkelijker dan ooit.

Tip 2: Kies je moment én de vissoort
Je doet er verstandig aan vooraf te bepalen op welk soort vis je wilt vissen. Sommige vissen zijn net voor of na een regenbui actief, terwijl andere soorten juist tijdens een regenbui in actie komen. Ook de buitentemperatuur is van belang. Zo zijn karpers actiever tijdens slecht weer op warme dagen, terwijl snoeken juist van koud weer houden. Lees je dus vooraf goed in over de soort vis die je tijdens slecht weer wilt vangen.

Tip 3: Kies de juiste uitrusting
Als je gaat vissen bij slecht weer is het verstandig om je uitrusting daar op aan te passen. Een goede uitrusting maakt je vissessie niet alleen comfortabeler, maar ook gemakkelijker. Belangrijke onderdelen van een visuitrusting [linken naar andere Marine-blog] bij slecht weer zijn onder andere een grote paraplu waar je helemaal onder kunt kruipen, een tent of een goed regenpak, diverse laagjes kleding, (een) stevige hengel(s), extra lood en een opvallende dobber en opvallend (kunst)aas.

Tip 4: Ga vissen met bewolking
Hoe verleidelijk het ook is om met hoge temperaturen en een lekker zonnetje langs de waterkant of vanuit een boot te vissen; dit zijn niet de ideale omstandigheden om iets te vangen. Het is beter om met bewolking te vissen. Veel vissen voelen zich in de schemering en ’s nachts het veiligst. De bewolking lokt vissen dan uit hun schuilplaats. Vissen met bewolking is misschien dan ook een prima tussenstap voor mensen die nog niet met slecht weer willen vissen.

Tip 5: Wees geduldig
Als het langere tijd regent zijn dat dus prima omstandigheden om te vissen. Wel moet je er rekening mee houden dat de vangst kan tegenvallen, want ook vissen raken aan een bepaalde situatie gewend. In dat geval kun je het beste even geduld hebben en wachten tot na de regenperiode.

Tip 6: Durf te variëren
Wanneer je gaat vissen tijdens slecht weer, moet je openstaan voor variatie. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van bekende patronen. Vis bijvoorbeeld meer aan de oppervlakte in plaats van op de bodem, gooi je dobber dicht langs de begroeide kanten of in zijstromingen. Het is een kwestie van trial and error, dus probeer het een en ander uit.

Tip 7: Veiligheid voorop
De laatste tip is het belangrijkst: zorg dat je veilig kunt vissen. Controleer altijd de weersvoorspelling voordat je vertrekt en vermijd het vissen bij onweer of ander extreem slecht weer. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het geval het weer snel verslechtert en vertrek op tijd als dat nodig is. Draag ook altijd een veiligheidsvest als je met de boot in slecht weer het water op gaat.

Simon_Toorenbeek_Suzuki_marine

Met deze tips ligt, in theorie, een succesvolle vissessie voor je in het verschiet, zelfs als de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Onthoud dat een beetje regen of wind geen reden hoeft te zijn om binnen te blijven. Grijp je uitrusting, trotseer de elementen en geniet van het rustgevende en spannende avontuur van vissen bij slecht weer!

Lees meer blogs