*Vaarregels* in Nederland
BLOG

Vaarregels in Nederland

Vaarregels in Nederland: veilig en verantwoordelijk varen met Suzuki Marine

Als trotse bezitter van een boot en liefhebber van recreëren op het water, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vaarregels in Nederland. Het naleven van deze regels zorgt niet alleen voor een veilige ervaring op het water, maar ook voor het behoud van de natuur en het respecteren van andere watergebruikers. In deze blog delen we waardevolle tips en beantwoorden we de meest gestelde vragen over de vaarregels in Nederland.

De vijf belangrijkste vaarregels

1. Boven alles staat: Goed Zeemanschap.

Goed zeemanschap betekent dat je ten alle tijde een aanvaring moet proberen te voorkomen. Dus, ook al heb je voorrang kan het zijn dat je wijkt als je ziet dat de ander geen voorrang verleent, door welke omstandigheid dan ook

2. Beroepsvaart gaat voor (groot gaat meestal voor klein).

Dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Deze schepen zijn beperkt in hun manoeuvres en kunnen hun schip vaak niet snel stilleggen. Blijf uit hun buurt en ga er vooral niet voor varen. Een dergelijk schip heeft voor de boeg vaak een dode hoek, waar de schipper je niet (goed) meer kan zien. Als je zelf de stuurhut niet kunt zien, ziet de schipper je ook niet!

3. Stuurboordwal gaat voor.

Als er sprake is van een gemarkeerde vaarweg, bijvoorbeeld een vaargeul (rode en groene tonnen) of een natuurlijk vaarweg (rivier/kanaal) gaat degene die strak stuurboordwal (rechterkant van het vaarwater) aanhoudt, voor.

(Kleine) zeilschepen gaan voor op (door spierkracht aangedreven vaartuigen) roeiboten/kano’s, en deze gaan weer voor op (kleine) motorschepen. Dus: Zeil gaat voor spier, gaat voor motor.

4. Motorschepen onderling:
Stuurboord gaat voor op open water zonder betonning. Bij tegengestelde koers wijkt men beiden uit naar stuurboord.

5. Zeilschepen onderling:

  • Stuurboord wijkt voor bakboord.

Dit betekent dat degene die zijn zeil aan bakboord heeft staan, voorrang heeft over degene die zijn zeil aan stuurboord heeft staan

  • Loef wijkt voor lij.

Deze regel gaat op als zeilschepen elkaar kruisen en ze beiden het zeil over dezelfde boeg hebben staan. Het schip dat aan de loefkant (waar de wind vandaan komt) ligt t.o.v. het andere schip, moet voorrang verlenen.

vaarbewijs-3-1168x500

Vaarbewijs

Voor sommige boten en vaargebieden is een vaarbewijs vereist. Als je als klein rubberbootje met een buitenboordmotor harder dan 13 km/u kan varen, moet je bijvoorbeeld al 16 jaar zijn. Met het examen Klein Vaarbewijs op zak heb je basiskennis van de regels en veiligheidsmaatregelen als je het water op gaat. Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor:

  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter
  • motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 km/u door het water; dit zijn ook jetski’s, waterscooters en gemotoriseerde roei-, vis- en rubberboten die deze snelheidsgrens overschrijden
  • bepaalde schepen die bedrijfsmatig worden gebruikt, met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Voor veel pleziervaartuigen heb je dus geen vaarbewijs nodig. Maar we raden je aan om toch vrijwillig het examen Klein Vaarbewijs te doen. Het is goed voor je eigen veiligheid als schipper en geeft je veel meer vertrouwen en vaarplezier.

Vaargebieden en beperkingen

Verschillende vaargebieden kunnen specifieke beperkingen hebben, zoals snelheidsbeperkingen, vaarrichtingen of verboden gebieden. Raadpleeg altijd de lokale regelgeving en navigatiekaarten om op de hoogte te zijn van eventuele beperkingen in het gebied waarin je wilt varen.

Koop de vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren voor meer informatie over vaargebieden in Nederland.

2021_DF350A_Action_Herman_den_Blijker_3.jpg
Suzuki_Clean_Up_Ocean_Project

Milieubewust varen

Respecteer het milieu en vermijd het veroorzaken van schade aan de natuur en het water. Voorkom het lozen van afval of schadelijke stoffen in het water en zorg ervoor dat je altijd je afval meeneemt en het op de juiste plaatsen weggooit.

Blijf alert en houd je snelheid onder controle

Blijf altijd alert en houd rekening met andere vaartuigen, zwemmers en kanoërs. Blijf uit de dode hoek van binnenvaartschepen. Pas je snelheid aan de omstandigheden aan en respecteer de snelheidsbeperkingen. Wees extra voorzichtig in drukke gebieden en bij het passeren van aanlegplaatsen.

004550_img_0633
verlichting-800x500

Gebruik de juiste verlichting

Zorg ervoor dat je boot is uitgerust met de juiste navigatieverlichting. Deze verlichting is essentieel voor de zichtbaarheid en veiligheid, vooral bij slecht weer of 's nachts. Controleer regelmatig of alle verlichting goed werkt.

Houd rekening met natuur en wildlife

Respecteer de natuur en het wildlife tijdens het varen. Houd voldoende afstand van kwetsbare gebieden, vogelreservaten en andere beschermde natuur. Voorkom onnodige verstoringen en respecteer de rust van de dieren.

rottemeren-iStock-1700-1024x682

Moet ik een zwemvest dragen tijdens het varen?

Het wordt sterk aanbevolen om te allen tijde een zwemvest te dragen tijdens het varen, vooral als je geen goede zwemmer bent. Een zwemvest kan je leven redden in geval van een ongeval of noodsituatie.

Mag ik iemand anders laten sturen zonder vaarbewijs?

Ja, volgens het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) is de kapitein degene die de navigatie leidt. Dus je mag iemand anders laten sturen. Degene die stuurt moet minimaal 18 jaar oud zijn, en je moet onmiddellijk in kunnen grijpen als het nodig is.

Hoe snel mag ik varen?

Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, behalve als het anders is aangegeven (door verkeerstekens). Houd er rekening mee dat in bepaalde vaar- en natuurgebieden lagere maximum vaarsnelheden gelden. De overzichtskaart met snelvaargebieden kun je hier bekijken. Net als op de weg gelden er op het water verkeersregels, ook omtrent snelvaren. De belangrijkste regels zijn samengevat in de Varen doe je Samen!-brochure 'Een veilige snelle vaart'.

Veilig en verantwoord varen is essentieel voor een plezierige ervaring op het water. Door op de hoogte te zijn van de vaarregels, het milieu te respecteren en alert te blijven, kunnen we allemaal bijdragen aan de veiligheid en het behoud van onze waterwegen. Met Suzuki kun je vol vertrouwen genieten van elke vaartocht in Nederland. Neem deze tips ter harte, blijf op de hoogte van de lokale regelgeving en geniet van het verkennen van de prachtige wateren in Nederland met je Suzuki buitenboordmotor! Lees daarom ook zeker onze blogs over de mooiste vaarroutes en de mooiste waterplassen van Nederland.