BLOG

Hints en tips voor onderhoud van buitenboordmotor en boot

Suzuki_buitenboordmotoren_onderhoud

Hoe je zelf handelingen en controles kunt uitvoeren voor het behoud van je boot en buitenboordmotor

Als trotse eigenaar van een boot met een Suzuki buitenboordmotor weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om goed onderhoud aan je vaartuig uit te laten voeren door de Suzuki-dealer. Bij normaal gebruik is het laten uitvoeren van onderhoud 1 keer per jaar voldoende. Door goed voor je boot te zorgen, verleng je niet alleen de levensduur van je Suzuki outboard, maar zorg je ook voor een veilige en plezierige vaarervaring.

In deze blog bespreken we een aantal stappen die jij zelf kunt nemen om zelf handelingen en controles uit te voeren voor het behoud van je motor en boot. Het is belangrijk om zelf geen groot onderhoud aan onderdelen uit te voeren of te beginnen aan reparaties, want dan vervalt je 6 jaar garantie (geldig vanaf 2023). Laat het jaarlijkse onderhoud dus altijd uitvoeren door een gespecialiseerde Suzuki Marine dealer.

Raadpleeg de handleiding

Lees altijd de gebruikershandleiding oftewel het instructieboekje van je Suzuki buitenboordmotor voordat je iets wilt gaan doen. De handleiding wordt meegeleverd bij de Suzuki buitenboordmotor en bevat belangrijke informatie over de verschillende onderdelen van de motor, de onderhoudsvereisten en de aanbevolen procedures voor het uitvoeren van onderhoudstaken. Voor veel modellen is het ook mogelijk om de handleiding online te bekijken en downloaden.

Houdt de motor schoon

Het is belangrijk om de buitenkant van de Suzuki buitenboordmotor schoon te houden. Zorg ervoor dat je de motor regelmatig afveegt met een vochtige doek om vuil en zoutophopingen te verwijderen. Dit kan helpen om de motor te beschermen tegen roest en corrosie. Als er zoutophopingen zijn op de motor, kun je deze verwijderen met een oplossing van water en azijn.

Controleer de olie en brandstof

Controleer regelmatig het oliepeil en de brandstof van je Suzuki buitenboordmotor. Zorg er natuurlijk ook altijd voor dat je de juiste olie en brandstof gebruikt die wordt aanbevolen in de handleiding.

Bekijk de uitleg video over brandstof voor modellen met brandstof injectie en het advies voor waterfilter

Bekijk de video met uitleg over brandstof en tips voor betere prestaties voor de portable modellen

Controle bougies

Zorg ervoor dat je regelmatig de bougies van je Suzuki buitenboordmotor laat controleren door de Suzuki Marine dealer. Als een bougie erg vet is, moet deze gereinigd worden. Het vuil kun je met een harde (metalen) borstel en een niet-pluizende propere doek wegvegen. Laat de bougies in ieder geval vervangen door de Suzuki dealer als de bougies en/of de contactpunten van de bougies beschadigd zijn. Bougies die versleten zijn of vuil zijn, kunnen de prestaties van de motor beïnvloeden. Dit kun je bijvoorbeeld merken als de motor moeilijk of zelfs helemaal niet start en als je het idee hebt dan de motor minder vermogen heeft dan normaal. Daarnaast zijn een hoger brandstofverbruik dan normaal en een ruwe stationaire werking ook tekenen van niet goed werkende bougies.

Suzuki_Marine_Service

Controleer regelmatig de propeller

Als booteigenaar is het belangrijk om regelmatig de conditie van de propeller te controleren. Deze kan kwetsbaar zijn als er objecten in het water geraakt worden of als er bijvoorbeeld een vislijn in verstrikt raakt.

Controleer de werking van de waterpomp

De waterpomp zorgt ervoor dat er voldoende koelwater circuleert door de motor om oververhitting te voorkomen. Controleer daarom regelmatig via de controle straal of de waterpomp van je Suzuki buitenboordmotor nog goed functioneert. Suzuki schrijft voor om elk jaar de waterpomp te laten controleren door de Suzuki Marine dealer en deze elke 3 jaar te laten vervangen. Dit is in ieder geval nodig als de motor oververhit raakt, als je merkt dat de waterdruk laag is of als je ongewone geluiden hoort vanuit de motor. Een slecht functionerende waterpomp kan namelijk leiden tot motorschade.

Controleer de anodes


Controleer zowel de anodes op het staartstuk als de anodes in de koelkanalen van de motor. Deze dien je te laten vervangen als ze voor circa 70% zijn weggevreten.

Spoelen van de waterkanalen

Na het varen in modderig, brak of zout water moeten de waterkanalen met zoet water worden gespoeld. Daarnaast moet de buitenzijde van de motor ook met zoet water worden gereinigd. Als je de waterkanalen niet schoonspoelt, zal het zoute water corrosie veroorzaken, wat een negatieve invloed heeft op de levensduur van je motor. Pak daarom je handleiding erbij, of bekijk hem online en lees daar hoe je het beste de waterkanalen kunt spoelen.

Houd je boot schoon

Een schone boot ziet er niet alleen mooier uit, maar kan ook helpen om schade te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je je boot regelmatig wast en afspoelt met zoet water om zout en andere schadelijke stoffen te verwijderen. Controleer daarnaast regelmatig de romp op beschadigingen en laat deze repareren door de Suzuki dealer indien nodig.

Suzuki_buitenboordmotoren_opslag

Winterklaar maken

Als je de Suzuki buitenboordmotor niet gebruikt tijdens de wintermaanden, is het belangrijk om de motor winterklaar te maken. Dit omvat onder andere het leegmaken van de brandstoftank en het brandstofsysteem bij de portable modellen, het vervangen van de olie en het spoelen en smeren van de motor. Je kunt dit het beste laten verzorgen door je Suzuki dealer. Wil je toch zelf aan de slag, raadpleeg dan voor verdere instructies wederom je eigen handleiding of de online versie.

Bewaar je boot en buitenboordmotor op de juiste manier

Als je je boot buiten het seizoen opbergt, zorg er dan voor dat je dit op de juiste manier doet. Gebruik een geschikte hoes om je boot te beschermen tegen weersinvloeden en berg de motor, bedekt met een ademende motorhoes, op een droge en goed geventileerde locatie waar de motor niet blootgesteld kan worden aan extreme temperaturen of vocht.

In gebruik nemen na opslag

Voordat je de motor na opslag weer in gebruik kunt nemen, is het belangrijk dat er nog een aantal stappen worden ondernomen. Ook hiervoor kan je het beste je motor voor de start van het vaarseizoen helemaal laten controleren door je Suzuki-dealer. Check voor verdere uitleg rondom je motor in gebruik nemen na opslag ook zeker weer even de handleiding, fysiek of online.

De volgende stappen adviseren we:

  1. Laat de bougies controleren door je Suzuki-dealer, zie hiervoor bovenstaand kopje ‘Controle bougies’
  2. Controleer het niveau van de staartstukolie en vul deze indien nodig bij.
  3. Smeer alle bewegende delen van de motor.
  4. Controleer het oliepeil
  5. Reinig de motor en zet de gelakte onderdelen in de was.
Suzuki_buitenboordmotoren_opslag_2

Onderhoud bij de Suzuki-dealer

De officiële Suzuki Marine dealers zijn dé aangewezen plek voor onderhoud en garantie voor jouw Suzuki buitenboord motor. Wij adviseren je alle onderhoudswerkzaamheden, reparaties en garantiewerkzaamheden uit te laten voeren door de Suzuki-dealer bij wie je jouw buitenboordmotor hebt gekocht. Je dealer kent jouw buitenboordmotor en haar historie en kan je de best mogelijke service verlenen.

De officiële Marine dealers zijn door Suzuki technisch opgeleid en worden elk jaar bijgeschoold om optimaal van alle technische vernieuwingen op de hoogte te blijven. Bij de Suzuki-dealer kun je rekenen op snelle, betrouwbare service en duidelijke afspraken. Onze getrainde experts weten precies wat jouw Suzuki nodig heeft. En je houdt bij onderhoud door de officiële Suzuki-dealer aanspraak op de garantie.