De Mooiste Vaarroutes van Nederland
BLOG

De Mooiste Vaarroutes van Nederland

Ontdek het prachtige waterlandschap met Suzuki

Langzaamaan komt het mooie weer er weer aan! Dit betekent dat je eindelijk weer van het zonnetje kunt genieten tijdens het varen met Suzuki. Deze zomer kun je daarom weer mooie tochten gaan maken. Wij hebben daarom een aantal van de mooiste vaarroutes voor je op een rij gezet.

Verkenning van de Biesbosch in Noord-Brabant en Zuid-Holland

Een reis door het Nationaal Park De Biesbosch, dat bestaat uit de Hollandse en Brabantse Biesbosch, biedt een onvergetelijke ervaring. Dit natuurgebied, gelegen tussen de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede, is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het is een beschermd natuurgebied met kronkelige kreken, uitgestrekte wilgenbossen en groene oevers. Houd wel rekening met de getijden, de stromingen en de afstanden, aangezien dit kan variëren. Voor meer informatie over varen in De Biesbosch, kijk hier (https://np-debiesbosch.nl/te-doen/varen/).

Biesbosch
Biesbosch_kids
banner-varen-sloep-breed

Ontdekkingsreis van Zaandam naar Loosdrecht in Noord-Holland

Beleef de lente en zomer op de Loosdrechtse Plassen, een paradijs voor watersportliefhebbers en natuurliefhebbers. Je kunt er genieten van rust en stilte, maar ook van de levendige flora en fauna in de Vuntus en Breukeleveense Plas. De Mijndense Sluis, die jaarlijks ongeveer 20.000 recreatieboten verwelkomt, is de belangrijkste toegangspoort tot dit gebied. Kijk hier (https://www.anwb.nl/eropuit/dagje-uit/nederland/noord-holland/loosdrechtse-plassen) voor meer informatie over de Loosdrechtse Plassen.

Loosdrecht
Mijdense-sluis-1
Loosdrecht

Een stedelijke vaartocht door Utrecht

Deze route door Utrecht is perfect voor degenen die genieten van het stadsleven. Navigeer door de grachten en singels van de stad, waarbij goede vaardigheden vereist zijn vanwege de smalle doorgangen en lage bruggen. Houd rekening met de hoogtebeperkingen van de bruggen. Als je het oostelijke deel van de Singel volgt mag je boot maximaal 1,90 meter hoog zijn en als je het westelijke deel volgt mag je boot maximaal 2,50 meter hoog zijn. Check voordat je de Singel opvaart wel het waterpeil en houd je aan de maximumsnelheid van 4,5 kilometer per uur. Voor meer informatie over varen en aanmeren in Utrecht, klik hier (https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/boot/recreatievaart-plezierboten/).

Utrechtgrachten
utrecht
Utrecht grachten

Verkenningstocht van Sneek naar Ossenzijl in Friesland en Overijssel

Deze route neemt je mee door het prachtige noorden van ons land, van Sneek naar Ossenzijl. De vaarroute voert je langs het Prinses Margrietkanaal, de Ossenzijlstersloot, het Oudhof, het Tjeukemeer en Houkesloot. Voeg een bezoek aan de stad Sneek toe aan je reis voor een mix van stads- en natuurlandschappen. De stad Ossenzijl, eindpunt van de vaarroute, is gelegen aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Deze waterrijke omgeving is uitermate geschikt voor ontspannen of sportieve vaartochtjes. Het toevoegen van een vaarroute door dit Nationale Park is dus zeker een aanrader. Kijk hier (https://www.visitweerribbenwieden.com/routes-weerribben/varen-in-Weerribben-Wieden/) voor meer informatie over varen in Weerribben-Wieden en hier (https://vareninfriesland.nl/sneek/) voor informatie over de binnenstad van Sneek.

Sneek
ossenzijl
varen-in-weerribben

Vaartocht van Gorinchem naar Geldermalsen in Zuid-Holland en Gelderland

De Linge, de langste rivier van Nederland, voert je door het pittoreske landschap van de Betuwe. Deze rivier, die van Doornenburg naar Gorinchem stroomt, biedt een prachtig decor voor een vaartocht. Het bevaarbare gedeelte voor grotere schepen strekt zich uit van Geldermalsen tot Gorinchem. Kleinere boten kunnen ook bij Buren aanleggen. Onderweg zijn er diverse bezienswaardigheden en rustpunten waar je kunt genieten van een hapje of een drankje. Bekijk de beroemde Appeldijk, bezoek het Glasmuseum in Leerdam, en doorkruis het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Bij aankomst in de haven van Geldermalsen ben je op loopafstand van het stadscentrum. Jachthavens zijn te vinden in Arkel, Heukelum, Leerdam, Asperen en Geldermalsen. Andere aanlegplaatsen zijn er nog in Spijk, Kedichem, Asperen, Beesd en tussen Beesd en Deil. Klik hier (https://lingestreek.nl/gedragsregels-varen/) voor meer informatie over varen over de Linge.

Varenopdelinge
Varen-in-de-Lingestreek-1
Leerdam_01