Suzuki *Clean Ocean Project*

Suzuki Clean Ocean Project

Suzuki draagt bij aan een beter marine milieu door het Suzuki Clean Ocean Project.

Suzuki Clean Ocean Project

Bij Suzuki nemen we het welzijn en voortbestaan van de natuur serieus. We hebben vooral een speciale band met wildlife. Dat hebben we altijd al gehad en die willen we blijven koesteren. Daarom richten we ons op de bescherming van dieren en hun leefgebied. Bijvoorbeeld met het wereldwijde Clean Ocean Project. Daar staat het verminderen van plastic afval in water aan de kustlijn en andere maritieme gebieden centraal.

Suzuki_Serious_about_Wildlife_clean_ocean_turtle_logo

Minder plastic afval in het water

Centraal bij het Clean Ocean project staat de aanpak van het verminderen van plastic afval in het water en zo een bijdrage te leveren aan een beter marine milieu door:

  • de ontwikkeling van het Micro Plastic Collecting Device op buitenboordmotoren
  • projecten om de kustlijn en andere maritieme gebieden op te ruimen
  • plastic verpakkingsmateriaal te verminderen.
SUZUKI_CLEAN OCEAN PROJECT.jpg

MICRO PLASTIC COLLECTING DEVICE

Plastic afval op zee is een steeds groter wordend milieuprobleem. Elk jaar komen er miljoenen tonnen plastic afval in zee terecht, met gigantische gevolgen voor het ecosysteem en het milieu. Dat plastic afval valt door de jaren uiteen in microplastics, plastic deeltjes die een grootte hebben tussen de 1mm en 5mm.

De afgelopen tijd heeft Suzuki hard gewerkt om een apparaat te ontwikkelen dat deze deeltjes uit het water kan filteren. Door te kijken naar de werking van de buitenboordmotor, die grote hoeveelheden water oppompt voor de koeling en vervolgens terug het oppervlaktewater in laat stromen, werd het Micro Plastic Collecting Device bedacht. Met dit apparaat worden microplastics uit het water gefilterd, enkel door de motor te laten draaien. Het filter wordt na de thermostaat geplaatst. Het filtert het water dat ná de koeling weer terug het oppervlaktewater in stroomt. Op deze manier is er geen vermogensverlies voor de motor, terwijl de microplastics wel uit het water worden gefilterd.

Eerste onderzoeken met het filter in Japan bleken succesvol. Op dit moment wordt het onderzoek in andere landen voortgezet en wordt het Micro Plastic Collecting Device verder verbeterd. De doelstelling is om het filter als accessoire aan te bieden en in de toekomst tot de standaarduitrusting van een buitenboordmotor te laten behoren.

Suzuki_Marine Micro_Plastic_Collecting_Device.jpg
Suzuki_Marine_ Micro_Plastic_Collecting_Device_schema.jpg

Opruiming

Naast de ontwikkeling van het Micro Plastic Collecting Device, blijft Suzuki wereldwijd doorgaan met projecten om de kustlijn en andere maritieme gebieden op te ruimen.

Bij de eerste Suzuki Marine Schoonmaakdag in 2021 werd een grote hoeveelheid afval uit het water van de Loosdrechtse Plassen gevist. Kilo’s afval, autobanden en zelfs een compleet bankstel werd uit het water gehaald en daarmee was het een groot succes. In 2022 organiseert Suzuki Marine daarom meerdere schoonmaakdagen door heel Nederland.

Schoonmaakdagen

In juni werden door het hele land bij verschillende dealers Suzuki Marine Schoonmaakdagen georganiseerd. De Suzuki Marine-dealers dragen graag het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen uit binnen de watersport en vragen aandacht voor het maritieme welzijn van de lokale wateren. Tientallen klanten gingen met vol enthousiasme het water op en zetten zich daarmee in om populaire watersport gebieden op te ruimen.

Suzuki_Schoonmaakdagen_Clean_Up_Ocean_2022.jpg

Verpakkingsmateriaal

Daarnaast wordt ook het plastic verpakkingsmateriaal van verschillende Suzuki Marine-onderdelen vervangen door een verpakking van papier. Hiermee verwacht Suzuki jaarlijks zo’n 2,3 ton plastic minder te gebruiken.

Suzuki_Clean_Ocean_Project.jpg

Het Suzuki Clean Ocean Project draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van Suzuki.

Het Nederlandse Suzuki hoofdkantoor valt onder BV NIMAG en is onderdeel van de Louwman Group. Naast dat Suzuki zich inzet voor Suzuki Clean Ocean Project en Suzuki Rhino Club heeft Louwman een groepsbreed MVO-beleid. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.