Suzuki Marine *Schoonmaak-dag*
Persbericht

Suzuki Marine Schoonmaak-dag

Eerste Suzuki Marine Schoonmaakdag groot succes

Onderdeel van Suzuki Clean Ocean Project

Kilo's afval, autobanden en zelfs een compleet bankstel. Bij de eerste Suzuki Marine Schoonmaakdag werd een grote hoeveelheid afval uit het water van de Loosdrechtse Plassen gevist. Daarmee was de Suzuki Marine Schoonmaakdag een groot succes.

  • Suzuki-ambassadeurs vissen naar afval op Loosdrechtse Plassen

  • Allereerste Suzuki microplastic-filter van Nederland in actie

  • Suzuki Marine Schoonmaakdag is onderdeel Suzuki Clean Ocean Project

Schoonmaakdag

Vanaf acht boten werd urenlang gevist naar alle mogelijke vormen van afval op de Loosdrechtse Plassen. Tijdens de Suzuki Marine Schoonmaakdag kwamen Suzuki-ambassadeurs en -partners in actie om het water op te ruimen. Ook was het de eerste keer dat het Suzuki microplastic-filter in Nederlands water werd getest in de boot van visser Sean Wit. Waar het water in eerste instantie redelijk schoon leek, kwamen er uiteindelijk tientallen kilo's aan afval uit het water. Autobanden, plastic flesjes, blikken en zelfs een compleet bankstel: allemaal zaken die niet in het water thuishoren.

Suzuki Clean Ocean Project Opruimdag.jpg

Suzuki Clean Ocean Project

De Suzuki Marine Schoonmaakdag werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en maakt deel uit van het Suzuki Clean Ocean Project. Dit project bestaat elf jaar en wereldwijd vinden jaarlijks verschillende projecten plaats om het water schoon te maken. Suzuki blijft zich inzetten voor schoner water en schonere kustlijnen. Naast de verschillende activiteiten heeft Suzuki afgelopen jaar Micro Plastic Collecting Device gelanceerd en wordt ook het plastic verpakkingsmateriaal van verschillende Suzuki Marine-onderdelen vervangen door een verpakking van papier. Hiermee verwacht Suzuki jaarlijks zo'n 2,3 ton plastic minder te gebruiken. Het Suzuki Clean Ocean Project draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van Suzuki.

SUZUKI_CLEAN OCEAN PROJECT.jpg

Micro Plastic Collecting Device

Nederland hoort bij een handjevol landen waar het microplastic-filter als eerste wordt getest. Jarenlang is er gewerkt om een apparaat te ontwikkelen dat zeer kleine plasticdeeltjes uit het water kan filteren. Door te kijken naar de werking van de buitenboordmotor, die grote hoeveelheden water oppompt voor de koeling en vervolgens terug het oppervlaktewater in laat stromen, werd het Micro Plastic Collecting Device bedacht. Met dit apparaat worden microplastics uit het water gefilterd, enkel door de motor te laten draaien. Het filter wordt na de thermostaat geplaatst. Het filtert het water dat ná de koeling weer terug het oppervlaktewater in stroomt. Op deze manier is er geen vermogensverlies voor de motor, terwijl de microplastics wel uit het water worden gefilterd.

Eerste onderzoeken met het filter in Japan bleken succesvol. Op dit moment wordt het onderzoek in andere landen voortgezet en wordt het Micro Plastic Collecting Device verder verbeterd. De doelstelling is om het filter later dit jaar als accessoire aan te bieden en in de toekomst tot de standaarduitrusting van een buitenboordmotor te laten behoren.

Suzuki Micro Plastic Filter

Download persbericht en beeldmateriaal