Vraag & antwoord: Techniek

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde technische vragen over Suzuki motoren. Mocht het antwoord op jouw vraag er niet tussen staan kijk dan in één van de andere categorieën onderaan de pagina. Of vraagt het je Suzuki-dealer.

  • Veel Suzuki motorfietsen zijn geschikt om te laten aanpassen / ombouwen van vol vermogen naar 25/35 kW of andersom van 25/35 kW naar "vol vermogen".

    • Laat je Suzuki dealer altijd vooraf controleren of het mogelijk is om de motor officieel aan te passen / om te laten bouwen naar 25/35 kW.
    • Alleen motorfietsen, welke (destijds) door Suzuki Nederland geleverd zijn, kunnen in behandeling genomen worden voor een aanpassing / ombouw door de Suzuki dealer.
    • Motorfietsen uit andere landen (ouder dan 2000) hebben bijna altijd andere specificaties dan die voor de Nederlandse markt en zijn niet conform de nationale typegoedkeuring, waardoor het in dergelijke gevallen helaas niet mogelijk is om deze om te bouwen naar 25/35 kW.
    • Ombouw kan alleen door een officiële Suzuki dealer gebeuren

    Voor meer informatie kan je terecht bij je officiële Suzuki dealer.

  • Alle informatie over de banden is terug te vinden in het instructieboekje van je motorfiets. Als je meer wilt weten over banden, dan kan je altijd contact opnemen met je officiële Suzuki dealer.

  • De door de BV Nimag geïmporteerde motoren zijn geschikt voor gebruik van Euro 95/E10 vanaf modeljaar 2002. Dit is vaak de minst dure benzine.

    Brandstoffen met een hoog ethanolgehalte (E85) kunnen rubberen onderdelen - zoals carburatormembranen, inlaatrubbers en afdichtingen – aantasten en zijn daarom nooit geschikt voor gebruik in onze motoren.

    Ben je van plan om de motorfiets niet dagelijks te gebruiken of voor langere tijd te stallen, bijvoorbeeld tijdens de winter? Dan is het aan te raden voor een (premium) brandstof te kiezen met een laag ethanolgehalte (E5).

    Op het gebied van motorprestaties levert het gebruik van een andere benzine dan Euro 95/E10 geen enkel voordeel op.

    Sinds dinsdag 1 oktober 2019 is E10-brandstof breder verkrijgbaar in Nederland. Pompstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn zelfs wettelijk verplicht E10-brandstof te verkopen. Deze E10-brandstof is echter niet voor alle motoren geschikt. Controleer daarom vooraf of je E10-benzine kunt tanken.

    • E10, wat is dat nu eigenlijk?

    De E staat voor Ethanol en de 10 staat voor een maximum van 10 %. Volgens de normen mag deze brandstof dus maximaal 10 % bio-ethanol bevatten. Bio-ethanol is een alcohol die duurzaam wordt geproduceerd uit biomassa. Met deze brandstof zouden we dus 5 % minder CO2 uitstoten.

    • Wat is het verschil tussen 95 en 95 E10?

    Benzine 95 E10 is op zich niet revolutionair: sinds 2009 zit bio-ethanol al voor maximaal 5 % in benzine 95 en 98. Voortaan bevat 95 E10 het dubbele. En dat betekent dat we met deze nieuwe brandstof minder CO2 gaan uitstoten, wat beter is voor het milieu.

    • Welke Suzuki-motoren zijn geschikt voor de nieuwe brandstof?

    Uiteraard zijn al onze huidige en nieuwe motoren perfect geschikt voor E10-brandstof. Het is raadzaam bij een oudere Suzuki-motor even goed te kijken of dat ook het geval is.

    ≥ 2002
    Suzuki-motorfietsen vanaf modeljaar 2002 zijn geschikt voor het gebruik van E10-brandstof.

    1992 - 2001
    Suzuki-motorfietsen tussen modeljaar 1992 en 2001 zijn geschikt voor E10-brandstof als ze in deze lijst staan.

    ≤ 1991
    Suzuki-motorfietsen van modeljaar 1991 en ouder zijn niet geschikt voor E10-brandstof.

    • Wat zijn de voordelen van de nieuwe brandstof?

    Het grootste voordeel van de nieuwe brandstof is de milieuvriendelijkheid. De nieuwe brandstof bevat meer bio-ethanol, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en we ons tegen 2020 kunnen conformeren aan de Europese doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie in vervoer.

    • Zijn er aanpassingen nodig aan de motor voor de nieuwe brandstof?

    Nee. Als de motor compatibel is, kun je onmiddellijk E10 tanken. Is de motor niet compatibel, dan is het raadzaam om Super 98 te (blijven) tanken.

    • Kan de switch naar 95 E10 schade veroorzaken aan de motor?

    De overstap van Super 95 naar 95 E10 zal geen schade veroorzaken aan compatibele motoren. Voor sommige niet-compatibele motoren kan de verhoging van bio-ethanol op de middellange/lange termijn problemen veroorzaken. De kans dat 95 E10 een niet-compatibele motor beschadigt, is ook iets groter. Het beste is dan om Super 98 te (blijven) tanken.

    De alcohol in de brandstof verhoogt het risico op schade aan rubberen onderdelen en corrosie van metalen onderdelen ook enigszins. Daarom is het van groot belang je Suzuki-motor steeds op de voorgeschreven tijdstippen te laten nakijken en onderhouden door een erkend Suzuki Service Dealer.

  • Je kunt de rijeigenschappen van je motorfiets beïnvloeden door bijvoorbeeld de afstelling van de vering aan te passen. De juiste afstelling is niet alleen goed voor jouw motorfiets, maar ook voor je eigen veiligheid. Wij raden je aan om de afstelling van jouw vering regelmatig te laten checken bij je officiële Suzuki dealer.

  • Je Suzuki dealer kan je informeren over de originele kleurcode van je motorfiets. Ook wordt de kleurcode van je motorfiets vermeld in het onderhoudsboekje. Deze kleurcode kan je niet gebruiken voor het bestellen of het laten maken van lak.

    In tegenstelling tot de kleurcodes voor autolakken zijn de kleurcodes van motorfietsen alleen bedoeld voor de Suzuki dealer om bepaalde onderdelen in de juiste kleur en kleurenschema te bestellen.

    Wij adviseren je om naar een vakkundige motorfiets- of autospuiterij te gaan en deze te verzoeken de kleur handmatig na te maken aan de hand van een bestaand kleurdeel van de motorfiets.

  • In het instructieboekje dat is geleverd bij je motorfiets staan de meeste smeermiddelen en vloeistoffen omschreven. Suzuki adviseert Mobil 1.

    Indien je vragen hebt over het gebruik van niet omschreven middelen, raden wij je aan contact op te nemen met een officiële Suzuki dealer.

  • Indien je een technisch probleem hebt met je motorfiets, raden wij je aan dit altijd met een officiële Suzuki dealer te bespreken. De Suzuki dealers hebben behalve veel merk- specifieke kennis de beschikking over de juiste diagnoseapparatuur en speciale Suzuki software.

  • Veel technische specificaties kan je vinden in het instructieboekje van de motorfiets. Indien je het antwoord daar niet in kunt terugvinden, kan je contact opnemen met je Suzuki dealer.

  • Je kunt de Nederlandstalige gebruikershandleiding of instructieboekje voor je Suzuki motorfiets, voor modellen t/m 2016, vinden op de Handleidingen-downloadpagina.
    Gebruikershandleidingen van modellen voor 2016 kun je op de downloadpagina als artikelnummer terugvinden om bij een officiële Suzuki dealer te bestellen.

  • Het werkplaatshandboek bevat alle mogelijke technische informatie, schema's en gedetailleerde uitleg over onderhoud en reparaties van uw Suzuki motorfiets. Werkplaatshandboeken zijn meestal alleen verkrijgbaar in de Engelse taal en zijn te bestellen bij je officiële Suzuki dealer.

  • Er zijn geen standaardtarieven voor het onderhoud van Suzuki motoren. Voor vragen over bijvoorbeeld werkplaats en onderhoudstarieven kan je terecht bij je Suzuki dealer.

  • In het instructieboekje dat bij je motorfiets geleverd wordt staat wanneer je motorfiets een onderhoudsbeurt nodig heeft. Door regelmatig onderhoud te laten plegen aan je motorfiets, verklein je de kans op onverwachtse defecten en vergroot je daarmee je veiligheid. In het onderhoudsboekje worden de werkzaamheden die tijdens een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd vermeld. De onderhoudsintervallen zijn afhankelijk van het gebruik. Indien je nog vragen hebt, kan je contact opnemen met een Suzuki dealer bij jou in de buurt.

Bekijk ook de meest gestelde vragen over: