Vissen bij *wisselende temperaturen*: handige tips
BLOG

Vissen bij wisselende temperaturen: handige tips

Tips voor vissen bij wisselende temperaturen

De watertemperatuur heeft bij vissen een belangrijke invloed op de werking van het lichaam. Anders dan bij zoogdieren en vogels, die een constante lichaamstemperatuur hebben, daalt bij vissen de lichaamstemperatuur wanneer de temperatuur van het water daalt. Daardoor komt de werking van het vissenlichaam (de stofwisseling) op een laag pitje te staan.

Vissen in het voorjaar of de herfst

Hoewel het water vroeg in de lente en laat in de herfst over het algemeen koeler is, wat invloed kan hebben op de activiteit van vissen, zijn de ochtend- en avonduren juist vaak uitstekende momenten om te vissen. Dit komt omdat veel vissoorten – op zoek naar voedsel – actiever zijn tijdens deze periodes met minder lichtintensiteit. Het is dus een goed idee om juist vroeg in de ochtend of laat in de avond je visuitrusting klaar te maken en naar je favoriete visplek te gaan.

Suzuki_Buitenboordmotoren_Sean Wit_vissen_4

Tijdens de koelere maanden kan de periode tussen 12.00 en 16.00 uur ook productief zijn, omdat de watertemperatuur dan iets oploopt en de vissen actiever kunnen worden. Echter, de effectiviteit op deze tijdstippen hangt af van veel factoren, zoals het weer, de specifieke vissoort en lokale wateromstandigheden. Het is belangrijk om flexibel te blijven en je aan te passen aan de omstandigheden, en te experimenteren met verschillende tijdstippen om te ontdekken wanneer de vis in jouw specifieke omgeving het meest actief is.

Wat zijn ideale temperaturen om te vissen?

Bij een watertemperatuur van 13 graden Celsius beginnen vissen actiever te worden en gaan ze ook op zoek naar voedsel. In het voorjaar doen ze dat graag om aan te sterken na de winterrust. Komt de temperatuur van het water boven de 19 graden, dan worden vissen juist minder actief. Warmer water heeft minder zuurstof, waardoor vissen kalmer aan doen. Of ze zakken naar een grotere diepte waar de temperatuur lager is.

Suzuki_Buitenboordmotoren_Sean Wit_vissen_3

De beste tijd om te vissen in de zomer

Hoewel veel vissen, inclusief karpers, genieten van de warmte die de zon biedt, vooral in het vroege voorjaar of tijdens koelere periodes, zoeken ze tijdens de hete middaguren van zomerdagen vaak koelere, schaduwrijke plekken op. Dit gedrag helpt hen om de extreme hitte te vermijden, aangezien vissen ectotherm zijn en hun lichaams-temperatuur beïnvloed wordt door de omgevingstemperatuur.

In deze warme perioden vind je vissen vaak onder natuurlijke schuilplaatsen zoals bruggen, overhangende bomen zoals treurwilgen, of onder het bladerdek van waterplanten. Deze schaduwrijke plekken bieden niet alleen verkoeling, maar ook bescherming tegen roofdieren. Voor de visser betekent dit dat het beter is om in de zomer de koelere namiddag en avond te kiezen voor het vissen, wanneer de temperaturen aangenamer zijn en vissen actiever worden door de toename van insectenactiviteit. Het vermijden van de hete middaguren wordt aangeraden, met de beste kansen op een succesvolle vangst vlak voor zonsopkomst en vlak na zonsondergang, wanneer het water koeler is en vissen hun toevlucht zoeken tot minder diepe en meer toegankelijke gebieden.

Ook belangrijk om rekening mee te houden; hoog zomer bij hoge watertemperaturen zijn de vissen extra kwetsbaar. Als je de vis gezond terug wil kunnen laten zwemmen, moet je ze snel terug zetten. Dus niet te lang ermee 'vechten' en geen lange foto sessies.

Tip 1: Diepteveranderingen
Vissen zoeken vaak comfortabele watertemperaturen. Bij wisselende temperaturen kun je proberen te vissen op verschillende diepteniveaus om de locatie van de vissen te vinden.

Tip 2: Aaskeuze
Stem je aaskeuze af op de watertemperatuur en de soort vis die je wilt vangen. Sommige vissen reageren beter op bepaalde aassoorten bij specifieke temperaturen. Probeer verschillende soorten kunstaas en natuurlijk aas om te zien wat het beste werkt.

Tip 3: Monitoren van watertemperatuur
Gebruik een fishfinder of thermometer om de watertemperatuur te meten. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar de juiste plekken waar vissen zich ophouden.

Tip 4: Flexibiliteit in technieken
Wees bereid om je hengeltechnieken aan te passen aan de omstandigheden. Als vissen niet bijten, experimenteer dan met verschillende aas- en vismethoden totdat je de juiste combinatie vindt.

Tip 5: Veel water drinken
Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt, vooral bij warm weer. Blijf gehydrateerd om gezond te blijven tijdens het vissen.

Simon_Toorenbeek_Suzuki_marine

Vissen in de winter

In de koudere periode in Nederland vertonen veel vissoorten een verminderde activiteit. Door de lagere watertemperaturen vertraagt hun metabolisme, waardoor ze minder energie verbruiken en minder voedsel opnemen. Dit leidt tot een vertraging in hun groeiproces tijdens de wintermaanden. Daarom kan het vissen in deze periode uitdagender zijn, aangezien de kans kleiner is dat vissen bijten.

Veel in Nederland voorkomende soorten, zoals de blankvoorn, brasem en baars, trekken zich terug naar diepere waterlagen waar de temperatuur relatief constant blijft, rond de 4 graden Celsius. Dit biedt een stabiele omgeving om de winter in een toestand van verminderde activiteit door te brengen.

Echter, dit betekent niet dat de winter een volledig verloren seizoen is voor de visserij in Nederland. Sommige soorten, zoals snoek en bepaalde forelsoorten, blijven ook bij lagere temperaturen actief en kunnen goede vangstkansen bieden. Bovendien biedt ijsvissen op bevroren wateren, hoewel minder gebruikelijk in Nederland, een unieke viservaring tijdens de koudste maanden.